Numeroşi artişti plastici şi-au exercitat spiritul creator dezvăluind pitorescul orăşelului bulgăresc Balcic, în cadrul vernisajului expoziţiei de pictură „Balcicul de azi”, care a avut loc vineri după-amiază, la Muzeul de Artă. Lucrările realizate în cadrul unei tabere de creaţie (1-9 septembrie), sub auspiciile Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) - Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate, Muzeului de Artă şi Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, fac obiectul expoziţiei ce a redat atmosfera locului în culorile potrivite.
Constanţa a fost „reprezentată” la Balcic de: Loretta Băluţă, Marieta Besu, Cătălin Botezatu, Eugenia Botezatu, Aurelian Broască, Mirela Dimcea, Florin Ferendino, Radu Fulga şi Tudor Fulga, Constantin Grigoruţă, Niţă Manolescu, Nicolae Morărescu, Anda Nemirschi, Laura Nistorescu-Seniuc, Lelia Rus-Pîrvan, Ignat Ştefanov şi Ion Tiţoiu. În centrul istoric al oraşului bulgăresc de la Marea Neagră, artiştii au redescoperit inspiraţia pictorilor interbelici care preferau zona viu-colorată şi integrată pe atunci în interiorul graniţelor României. Dintre aceştia, Laura Nistorescu Seniuc a primit o diplomă specială din partea preşedintelui Rotary Club Pontus Euxinus, Seit Memet Iener, pentru lucrările din această expoziţie.
Vernisajul s-a bucurat de participarea publicului iubitor de artă de la malul mării, printre cei prezenţi numărându-se oameni de cultură, critici şi artişti plastici, reprezentanţi ai Rotary Club Pontus Euxinus, prieteni şi rude ale expozanţilor printre care şi fostul viceprimar al Constanţei şi ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, tatăl unei tinere artiste talentate, Anda Nemirschi.
ANDA NEMIRSCHI: „NU AI CUM SĂ NU SIMŢI VIBRAŢIILE UNUI LOC ATÂT DE PLIN DE LUMINĂ ŞI SĂ NU TE INSPIRE” Cu ocazia punerii în lumină a acestui proiect de creaţie, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a declarat că fascinaţia Balcicului în pictura autohtonă rămâne intensă, în ciuda schimbării configuraţiei geografice şi culturale din ultimul secol. „Balcicul interbelic a determinat pictura românească să se orienteze către soarele şi lumina sa. Era atunci în România şi este acum în Bulgaria, dar iată că fascinaţia sa continuă să fie aceeaşi. În Balcic, pictorii se simt întotdeauna bine, s-au simţit bine şi în cadrul taberei pe care am organizat-o în septembrie, au lucrat în comun şi şi-au adus aminte de modelele interbelice ale marilor noştri creatori, iar ceea ce au creat, la rândul lor, se află în această expoziţie de sinteză. Pictorii tineri ştiu ce s-a petrecut mereu la Balcic şi au nevoie de modele şi de repere precum cele interbelice. Balcicul este visul unei mari regine şi al pictorilor care au ştiut să se descopere pe ei înşişi”, a spus dr. Doina Păuleanu.
Printre reprezentanţii noii generaţii de pictori care au participat la tabăra de creaţie din Bulgaria s-a aflat şi Anda Nemirschi, cea care a găsit cheile... misterului de la Bacic. Talentata artistă a declarat că această experienţă este unică şi fascinantă, concluzionând: „Pentru mine este o onoare faptul că am ajuns la Balcic printre atâţia artişti consacraţi, mai ales că mă aflu la început de drum. A fost frumos şi emoţionant, deşi fiecare a lucrat pe cont propriu. Experienţa în echipă este o energie creatoare. Nu ai cum să nu simţi vibraţiile unui loc atât de plin de lumină şi să nu te inspire”.