Tradiţionalul turneu pe care balerinii constănţeni îl susţin, de mai bine de trei decenii, în Germania, a ajuns la final. Artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” au ajuns în ţară în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, bucuroşi de reuşitele profesionale şi de revederea celor dragi în Noul An. Potrivit directorului Companiei de balet a Teatrului „Oleg Danovski”, Elisabeth Pândichi-Lux, turneul a avut un mare succes, balerinii de la malul Mării Negre fiind foarte apreciaţi în patria lui Beethoven, acum ca şi în urmă cu 31 de ani. Cele patru spectacole din repertoriul companiei au fost prezentate în săli arhipline, în special în oraşele mari ale Germaniei.
Cel mai nou titlu din repertoriul TNOB, „Lacul lebedelor”, de Ceaikovski, în coregrafia lui Mihai Babuşka, a avut cea mai reuşită reprezentaţie la Hanovra, unde, datorită scenei foarte mari, desenul coregrafiei şi sincronizarea lebedelor au fost cu precădere puse în valoare. De altfel, directorii unor săli din oraşe precum Hanovra, Guttersloh şi Amberg şi-au manifestat interesul pentru prezentarea în turneul din 2012-2013 a spectacolului „Lacul lebedelor”, balet care a avut cel mai mare succes şi care a fost primit cu foarte multe aplauze de toate categoriile de public.
HORAŢIU CHERECHEŞ, VEDETA TURNEULUI „Un merit deosebit care trebuie absolut menţionat şi apreciat în acest turneu l-a avut prim-solistul Horaţiu Cherecheş, care a susţinut întreg repertoriul cu succes, neavând o rezervă, însă calităţile şi experienţa pe care acesta le are au făcut ca spectacolele să fie de un înalt nivel tehnic şi artistic”, a spus secretarul artistic al Companiei de Balet a TNOB, Maria Alexandrescu. „Alţi solişti care au menţinut standardele acestui turneu şi care trebuie menţionaţi sunt: Monica Cherecheş, Aliss Tarcea, Irina Ganea-Mihaiu, Adrian Mihaiu, Amalia Mîndruţiu, însă fiecare membru al acestei companii ar trebui menţionat, deoarece fiecare are un rol foarte important, ansamblul ducând şi el în spate o muncă deosebit de grea. De aceea, cu toţii merită felicitări şi aprecieri enorme”, a conchis Maria Alexandrescu.
Ediţia 2011 a turneului de iarnă, pe care artiştii de la malul mării îl susţin în Germania, de 31 de ani, a debutat pe 4 decembrie şi s-a încheiat pe 3 ianuarie, în repertoriu fiind incluse spectacolele: „Lacul lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci”, de Ceaikovski, „Cenuşăreasa”, de Serghei Prokofiev şi „Giselle”, de Adolphe Adam.