Balerinii constănţeni se pregătesc pentru turneul din Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei decenii de tradiţie

Balerinii constănţeni se pregătesc pentru turneul din Germania

Cultură 21 Noiembrie 2009 / 00:00 899 accesări

Compania de Balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” se pregăteşte pentru tradiţionalul turneu din Germania. În această perioadă, artiştii se antrenează intens şi fac repetiţii pentru a se prezenta în faţa publicului german aşa cum o face de aproximativ trei decenii, cu profesionalism şi seriozitate. În acest turneu vor fi prezentate patru titluri din repertoriul clasic şi neoclasic, două în coregrafia maestrului Oleg Danovski - „Lacul lebedelor” şi „Crăiasa zăpezilor” - „Cenuşăreasa”, coregrafiată de Călin Hanţiu şi cea mai recentă producţie a Companiei de Balet de la malul Mării Negre, „Mowgli”, după coregrafia lui Gheorghi Kovtun. Plecarea balerinilor şi a staff-ului tehnic - în total 56 de persoane care vor cutreiera oraşele importante ale Germaniei - va avea loc la sfârşitul acestei luni. Primul spectacol al turneului „Lacul lebedelor”, care i-a adus lui Oleg Danovski notorietatea internaţională de coregraf, va fi prezentat pe scena austriacă, pe 2 decembrie. După aceea, balerinii constănţeni vor susţine pe teritoriul Germaniei, aproape zilnic, până pe 3 ianuarie, câte un spectacol, în principalele oraşe. De aproape trei decenii, reprezentaţiile susţinute de artiştii constănţeni constituie o adevărată desfătare spirituală pentru publicul german, care aşteaptă fiecare final de an pentru a avea parte de astfel de spectacole speciale, într-o ţară unde nu există companii de balet de o asemenea anvergură.

Tradiţia turneului din Germania a fost inaugurată în anul 1980, de către maestrul Oleg Danosvki, având la bază contractul pe care l-a semnat cu impresarul german Joachim Landgraff. Turneul pe care Compania de Balet îl susţine anual, în Germania, a dus în lume renumele balerinilor formaţi de Oleg Danovski. Prestaţia balerinilor constănţeni este prezentată în mod elogios în presa germană, publicul fiind încântat de calitatea reprezentaţiilor, de profesionalismul şi expresivitatea artiştilor.

Actualul director al Companiei de Balet, Elisabeth Pândichi-Lux, îşi aminteşte de primul turneu în Germania al ansamblului de parcă ar fi avut loc astăzi. Atunci, în urmă cu 29 de ani, Betty Lux a evoluat în cel dintâi spectacol montat pentru „Ansamblul de balet clasic şi contemporan”, înfiinţat de Oleg Danovski la malul mării, „Chopiniana”, o gală de balet şi în „Mandarinul miraculos”, un alt titlu care purta amprenta coregrafică a maestrului. De atunci, repertoriul s-a lărgit, iar unul dintre spectacolele nelipsite din turneu este „Crăiasa zăpezii”. Este ultimul spectacol creat, în 1996, de către Oleg Danovski, după celebra poveste a lui Hans Christian Andersen, lucrare care îi aparţine în totalitate, de la libret până la colaj muzical şi coregrafie.

Cele mai recente spectacole prezentate în turneu sunt „Cenuşăreasa”, după frumoasa poveste a lui Charles Perrault, pe muzica lui Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Călin Hanţiu, care a avut premiera la începutul anului 2008 şi „Mowgli”, după „Cartea Junglei” de Rudyard Kipling, pe muzica lui Aleksandr Gradsky, de repunerea în scenă ocupându-se Elisabeth Pândichi-Lux. Înainte de a fi prezentat pe scena germană, „Mowgli” s-a jucat pe scena de la malul mării, pe 15 noiembrie, fiind ultimul spectacol al acestui an pentru publicul constănţean. Balerinii vor reveni acasă, în lumina reflectoarelor, cel mai probabil la începutul lunii februarie 2010, după o binemeritată vacanţă şi perioadă de recuperare.



12