SUCCES PE SCENELE DIN MOLDOVA Artiştii Companiei de Balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” au revenit, ieri seară, acasă, după un adevărat tur de forţă cu spectacolul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Gheorghi Kovtun, pe scenele naţionale. Timp de patru zile, în perioada 28 - 31 martie, talentaţii dansatori de la malul mării au străbătut patru oraşe, ajungând la Bucureşti, Braşov, Focşani şi Iaşi. În ciuda drumului istovitor parcurs zilnic prin ţară, artiştii „danovskieni” au confirmat, încă o dată, valoarea şcolii de balet constănţene şi în faţa publicului autohton, nu doar a celui internaţional, în cadrul tradiţionalelor turnee din străinătate.
Directorul TNOB, soprana Daniela Vlădescu, ne-a declarat că cele patru reprezentaţii cu celebrul spectacol ceaikovskian s-au bucurat de un succes deosebit, mai ales pe scenele din Moldova. De altfel, apreciatul prim-solist Horaţiu Cherecheş a mărturisit ieri, telefonic, în timp ce parcurgea drumul spre casă, că în special spectacolele de la Focşani şi de la Opera Naţională din Iaşi au avut parte de o primire extraordinară din partea publicului, sălile fiind arhipline, în ciuda preţului destul de piperat al biletelor, de 100 de lei.
Cronicile despre reprezentaţiile Companiei de Balet a TNOB au fost elogioase, mai ales că dansatorii de la malul mării n-au mai desfăşurat un turneu propriu-zis în oraşele ţării de mai bine de cinci-şase ani. „Două ore de suspans şi reverie cu ochii deschişi, iată ce a dus pe scena focşăneană Teatrul din Constanţa, care a meritat cu prisosinţă toate aplauzele publicului. Felicitări sincere şi echipei care a făcut ca basmul să prindă viaţă şi la Focşani: regia şi coregrafia: Gheorghi Kovtun - artist emerit al Federaţiei Ruse, scenografia: Natalia Kornilova, asistenţi coregrafie: Elisabeth Lux Pândichi, Monica Cherecheş”, notează „Ziarul de Vrancea“, în ediţia din 31 martie. „În total, pentru această reprezentaţie suntem 41 de balerini, cel mai tânăr are cam 20 de ani şi cel mai în vârstă - în jur de 40 de ani. Însă farmecul este dat şi de componenţa trupei, din care fac parte şi artiste japoneze şi coreene, toate colaboratoare profesioniste ale teatrului“, declara prim-solistul Horaţiu Cherecheş, pentru aceeaşi publicaţie, cu prilejul reprezentaţiei de la Teatrul din Focşani.
DIN NOU LA DRUM Reveniţi acasă ieri seară, dansatorii de la malul mării se pregătesc, în aceeaşi formulă, din nou de... drum. După repetiţiile de astăzi, aceştia vor pleca, mâine dimineaţă, spre Elveţia, într-un turneu care se va derula până pe 18 aprilie şi în cadrul căruia vor mai avea reprezentaţii şi în Germania, la München, dar şi în Franţa, la Nisa, Lille şi Lyon. Pe scenele elveţiene, balerinii din Constanţa vor evolua, sâmbătă, la Geneva, unde se va şi deschide turneul, cu o gală de balet, dar şi la Berna, Lugano, Zürich, Lausanne. Turneul va cuprinde, astfel, nouă reprezentaţii, dintre care opt cu o Gală de balet cuprinzând fragmente din spectacole celebre, precum şi una cu baletul „Lacul lebedelor”, la Zürich, pe 15 aprilie.
Agenda talentaţilor artişti ai Companiei de Balet se menţine extrem de aglomerată până la finele stagiunii. Directorul teatrului, Daniela Vlădescu, a mai dezvăluit că, după o binemeritată vacanţă de Paşte, Compania de Balet a TNOB va evolua din nou „în deplasare”. Mai exact, pe 10 mai, artiştii sunt aşteptaţi la Bucureşti, în Parcul IOR, pentru o reprezentaţie în aer liber a baletului „Don Quijote”. De asemenea, după turneu, aceştia le vor face o surpriză constănţenilor cu spectacolul „Cei trei muşchetari”, în coregrafia maestrului Germinal Casado, care va fi reluat pe scena de la malul mării după aproape zece ani de la premieră.