Baloane cu manifeste lansate spre Coreea de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Morţii cu morţii, viii cu...

Baloane cu manifeste lansate spre Coreea de Nord

Externe 22 Decembrie 2011 / 00:00 377 accesări

Activiştii sud-coreeni şi refugiaţii nord-coreeni au lansat baloane cu manifeste spre Nord, ieri, protestând faţă de succesiunea puterii în statul comunist. Conducerea în Nord a fost preluată de Kim Jong-un, fiul cel mic al defunctului Kim Jong-il. Circa 50 de membri reprezentând 37 dintre grupurile pentru drepturile omului au lansat zece baloane cu milioane de manifeste, lângă graniţă. În manifeste se critică succesiunea puterii în statul comunist. ”Nu vom sta degeaba, urmărind cum nord-coreenii suferă din cauza oprimării şi foamei, sub conducerea dictatorială”, a declarat un oficial.

Cinci milioane de locuitori ai Phenianului i-au adus un omagiu lui Kim Jong-Il în primele 24 de ore după anunţarea morţii sale, a anunţat, ieri, agenţia oficială nord-coreeană de presă. Aceasta cifră înseamnă peste o cincime din populaţia totală a Coreei de Nord, estimată la 24 de milioane de locuitori, care i-ar fi adus un omagiu public lui Kim Jong-Il numai în capitală, fără a lua în calcul restul ţării. Kim Jong-Il, în vârstă de 69 de ani, a murit sâmbătă, aparent în urma unui infarct.

KIM JONG-UN, FAR AL SPERANŢEI Media oficială nord-coreeană a difuzat informaţii privind angajamente de loialitate faţă de Kim Jong-un, succesor al tatălui său, Kim Jong-Il. Presa de stat l-a salutat pe Kim Jong-un, ce ar avea 27 de ani, ca ”liderul extraordinar al partidului, armatei şi poporului”, ”marele succesor”, ”un far al speranţei într-o ţară scăldată în lacrimi şi durere”. Consulul britanic la Phenian, Barnaby Jones a declarat că diplomaţi străini au fost întâmpinaţi de Kim Jong-un, ceea ce pare să confirme că a preluat, într-adevăr, conducerea. Însă, în timp ce succesiunea în ţara comunistă continuă, persistă întrebările privind în ce măsură tânărul lider, fără experienţă, controlează puterea. Kim Jong-un a condus o succesiune solemnă, marţi, pentru a-i aduce un omagiu tatălui său, al cărui trup neînsufleţit a fost expus într-un sicriu de sticlă, într-un mausoleu. După anunţarea morţii lui Kim Jong-Il, luni, Coreea de Nord a cerut populaţiei şi armatei să strângă rândurile în jurul ”fiului generalului iubit”, Kim Jong-un. El a devenit general de patru stele şi a ocupat funcţii de conducere în partid abia începând de anul trecut, dar nu a trecut încă prin toate posturile ocupate de tatăl său, înainte de a prelua conducerea ţării. De altfel, Kim Jong-Il s-a pregătit timp de 14 ani pentru a prelua conducerea Coreei de Nord de la tatăl său, care a murit în 1994.

Kim Jong-un a dat primele sale ordine militare ca lider al Coreei de Nord, chiar înainte de anunţarea morţii tatălui său. El a ordonat tuturor unităţilor militare să oprească exerciţiile pe teren şi antrenamentele şi să revină la baze. Un oficial din Informaţii a spus că s-ar putea ca Phenianul să încerce să împiedice dezertările, în condiţiile în care ţara trece printr-o tranziţie sensibilă.

CONDOLEANŢE NEPOTRIVITE Departamentul american de Stat şi-a apărat declaraţia privind moartea liderului nord-coreean, după ce SUA şi-au exprimat speranţa pentru un viitor mai bun al ţării, dar nu a transmis condoleanţe. Într-un comunicat dat publicităţii luni, în legătură cu moartea lui Kim Jong-Il, Departamentul de Stat a spus: ”Este speranţa noastră că noua conducere a Coreei de Nord va alege să îşi ghideze ţara pe calea păcii, onorând angajamentele Coreei de Nord, îmbunătăţind relaţiile cu vecinii şi respectând drepturile poporului său”.

Taguri articol


12