Expresia ”are balta pește” nu este întru totul adevărată în ceea ce privește peștele de la noi din țară. Se pare că necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producția internă, potrivit declarației președintelui Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România - RO-FISH, Marian Cuzdrioreanu, de la un seminar de profil. ”Doar 13% din necesarul intern provine din România și 87% din import, iar ca să putem să existăm trebuie susținut domeniul pescăresc, pentru că altfel moare. (...) Dacă noi nu avem susținerea băncilor, printr-un parteneriat al Guvernului și prin programe de ajutorare, așa cum s-au făcut și în alte domenii, vom muri. Nu este normal să interzicem existența a 15.000 de oameni care sunt nevoiți să facă braconaj ca să trăiască", a spus Cuzdrioreanu. El a precizat că, după 1990, consumul de carne de pește a scăzut dramatic în România, de la 8,5 - 10 kilograme pe locuitor pe an la numai 4 kilograme în prezent, iar piața internă a peștelui nu poate exista fără reducerea clară a TVA-ului. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor. România a obținut pe viitorul Program Operațional pentru Pescuit (POP) 2014-2020 o sumă de 168,4 milioane de euro, în timp ce pentru actuala perioadă de programare 2007-2013, POP a avut un buget de 261,5 milioane de euro, din care 196,1 milioane de euro au reprezentat contribuția Fondului European pentru Pescuit.