Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a criticat, ieri, Iranul, pentru respingerea rezoluţiilor ONU privind programul său nuclear şi pentru ameninţările acestuia cu privire la distrugerea Israelului, într-un discurs susţinut la deschiderea summit-ului ţărilor nealiniate, la Teheran. ”Iranul trebuie să se conformeze total rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate şi să coopereze pe fond cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)”, a afirmat Ban, avertizând asupra oricărei declanşări a unei spirale a violenţei în jurul problemei nucleare iraniene. Secretarul general le-a cerut liderilor tuturor părţilor implicate în criza nucleară iraniană să pună capăt ameninţărilor provocatoare care ar putea degenera rapid într-o spirală a violenţei. El a făcut referire la ameninţările Israelului de a desfăşura atacuri militare asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, acuzat că încearcă să se doteze cu arma nucleară. Teheranul, care neagă că are un program nuclear militar, răspunde sistematic ameninţând cu distrugerea statului evreu, în caz de atac. Secretarul general al ONU a denunţat, de asemenea, negarea Holocaustului şi a dreptului de a exista al Israelului, de către principalii lideri iranieni, dintre care ghidul suprem iranian, Ali Khamenei şi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad erau prezenţi în sală.
RELAŢII RELUATE Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad şi omologul său egiptean, Mohamed Morsi, au discutat ieri despre problema siriană şi relaţiile bilaterale întrerupte în urmă cu peste 30 de ani. Ei au insistat asupra necesităţii soluţionării crizei siriene pe cale diplomatică şi împiedicării oricărei intervenţii străine în Siria. Morsi este primul şef de stat egiptean care efectuează o vizită la Teheran, de la data întreruperii relaţiilor între cele două ţări, în urmă cu peste 30 de ani. Iranul a întrerupt relaţiile cu Egiptul în 1980, imediat după Revoluţia Islamică, în semn de protest faţă de încheierea acordurilor de pace israeliano-palestiniene, cu un an înainte, de către preşedintele Anwar al-Sadat. Morsi a părăsit Teheranul imediat după întâlnirea cu omologul său iranian, după ce a predat Iranului preşedinţia Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM). El a denunţat, anterior, ”regimul opresiv sirian care şi-a pierdut legitimitatea”, în cadrul unui discurs la summit-ul de la Teheran, cel mai important aliat al Damascului. Acest discurs a provocat proteste din partea delegaţiei siriene.
REACŢIE DURĂ Delegaţia siriană prezentă la Teheran la summit-ul ţărilor nealiniate a părăsit, ieri, această reuniune, în timpul discursului preşedintelui egiptean, Mohamed Morsi, care a calificat drept opresiv regimul sirian. Primul preşedinte civil ales în Egipt în urma unei revolte populare împotriva regimului lui Hosni Mubarak, Morsi a declarat în faţa adunării ţărilor nealiniate că ”revoluţia în Egipt a fost un pilon al Primăverii Arabe, ea a început la câteva zile după cea din Tunisia, a fost urmată în Libia şi Yemen, iar în prezent, revoluţia în Siria vizează regimul opresiv al acestei ţări”. Iranul este principalul aliat regional al regimului preşedintelui Bashar al-Assad, confruntat cu o revoltă populară din martie 2011 şi se opune îndepărtării de la putere a lui al-Assad, aşa cum reclamă ţările occidentale şi arabe.