Ban Ki-moon preia cîrma Organizaţiei Naţiunilor Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Carta Naţiunilor Unite îl defineşte pe secretarul-general ca pe funcţionarul cu rangul cel mai înalt, care îndeplineşte în această calitate toate celelalte funcţii cu care este însărcinat de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală, Consiliul Economic şi Social şi alte organisme ale Naţiunilor Unite. Carta îl autorizează pe secretarul-general să sesizeze Consiliul de Securitate cu privire la orice dosar care, după părerea lui, ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale. Aceste indicaţii generale definesc atribuţiile funcţiei, lăsîndu-i în acelaşi timp o marjă de acţiune considerabilă. Trebuie să apere valorile şi autoritatea morală a Naţiunilor Unite şi să militeze în discursuri şi acţiuni pentru pace, chiar şi cu riscul de a contraria sau contrazice uneori statele membre.

Ban Ki-moon preia cîrma Organizaţiei Naţiunilor Unite

Externe 13 Octombrie 2006 / 00:00 748 accesări

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite îl va alege oficial, astăzi, pe noul secretar general al organizaţiei, sud-coreeanul Ban Ki-moon. Adunarea Generală alege secretarul general la recomandarea Consiliului de Securitate. La începutul acestei săptămîni, la finalul unui proces de selecţie care a durat mai multe luni, Consiliul de Securitate a recomandat alegerea sud-coreeanului Ban Ki-moon, de altfel şi singurul candidat rămas pe listă, ceilalţi şase retrăgîndu-şi candidaturile.

Ban Ki-moon, în vîrstă de 62 de ani, ministrul sud-coreean al Afacerilor Externe, îi va succeda cu data de la 1 ianuarie lui Kofi Annan, în vîrstă de 68 de ani şi originar din Ghana, care va părăsi postul după două mandate de cinci ani.

Pînă în prezent, aflat la New York în calitate de candidat la postul de secretar general şi nu de ministru al Afacerilor Externe, Ban Ki-moon a refuzat să vorbească despre criza actuală nord-coreeană. Este un diplomat de carieră cu un talent recunoscut în arta negocierilor şi a compromisului, care se află la conducerea diplomaţiei sud-coreene din ianuarie 2004. Este astfel unul dintre miniştrii Afacerilor Externe aflat de cel mai mult timp în acest post, după ce a făcut faţă mai multor crize intercoreene. Oficialii care au lucrat cu el i-au lăudat zelul de care dă dovadă în activitatea sa, precum şi faptul că nu manifestă preferinţe partizane.

Ban Ki-moon are în urma sa o carieră de 36 de ani, dintre care zece în misiuni pentru Naţiunile Unite. A îmbrăţişat cariera de diplomat în 1970, după ce a absolvit Universitatea Naţională din Seul, urmînd, ulterior, cursurile Kennedy School, de la universitatea americană Harvard. Primul secretar al misiunii sud-coreene la Naţiunile Unite, între 1978 şi 1980, a devenit directorul biroului Naţiunilor Unite în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, funcţie pe care a deţinut-o timp de trei ani. A fost şi Înalt reprezentant al Coreei de Sud pe lîngă Naţiunile Unite, timp de doi ani, între 2001 şi 2003, şi a condus, în aceeaşi perioadă, cabinetul preşedintelui celei de-a 56-a Adunări Generale a Naţiunilor Unite.

Interesul manifestat pentru ajutorul acordat dezvoltării îl face să fie foarte popular şi în Africa. În calitate de ministru al Afacerilor Externe a moştenit un delicat dosar nord-coreean, în plină criză referitoare la armamentul atomic al regimului de la Phenian, implicîndu-se personal în negocierile multipartite care încearcă de trei ani să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul nuclear. Ban Ki-moon a avut şi sarcina de a calma tensiunile cu Statele Unite, aliatul Coreei de Sud, şi cu Japonia. Determinat şi încăpăţînat, dar cu o fire blîndă, este genul de "pumn de fier într-o mănuşă de catifea", a explicat Ko Ki-seok, purtător de cuvînt al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, care a adăugat că Ban Ki-moon, un împătimit al muncii, îşi împarte întotdeauna programul în perioade de cîte cinci minute. Este căsătorit şi are un fiu şi două fiice, dintre care cea mai mare lucrează pentru UNICEF în Africa.



12