Bananele, deși sănătoase au și contraindicații

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bananele, deși sănătoase au și contraindicații

Lifestyle 16 Februarie 2019 / 08:41 2172 accesări

Bananele se numără printre cele mai consumate fructe din lume. Şi nu degeaba. Ele promovează sănătatea cardiovasculară şi digestivă. Dar, consumate în exces, mai sunt bananele sănătoase?

Americanii consumă mai multe banane decât mere şi portocale la un loc, potrivit medicalnewstoday.com. În aceste condiţii, nu este surprinzătoare întrebarea: cât de sănătoase sunt bananele?

Aceste fructe sunt preferate de multe persoane pentru gustările dintre mesele principale, fiind hrănitoare, uşor de transportat şi de consumat.

Bananele sunt sănătoase, hrănitoare şi uşor de transportat

Se ştie despre banane că sănătoase pentru că au mult potasiu şi fibre. Potasiul ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare, iar fibrele sunt utile pentru o digestie sănătoasă. Potasiul funcţionează împreună cu sodiul pentru a regla echilibrul hidric al organismului şi a normaliza ritmul cardiac. Mineralul acţionează în interiorul celulelor, iar sodiul doar în afara acestora.

Funcţiile nervoase şi musculare sunt afectate atunci când echilibrul sodiu-potasiu este stricat. Hipoglicemia – nivelul scăzut de zahăr din sânge – duce la pierderi de potasiu, la fel şi posturile îndelungate şi diareea severă. Stresul mental şi cel fizic duce la o deficienţă de potasiu.

Câte banane este sănătos să mâncăm

Deşi nicio doză zilnică de potasiu nu a fost stabilită, se consideră că între 4,7 grame este un aport zilnic suficient pentru un adult sănătos. O banană de mărime medie conţine 450 de miligrame de potasiu. Aşadar, dacă vă plac bananele puteţi obţine întreaga doză de potasiu consumând zece fructe în fiecare zi.

Ce mai face acest mineral-minune?Potasiul ajută creierul să primească mai mult oxigen, scade tensiunea arterială şi reduce rissul de boli cardiovasculare şi de atac vascular-cerebral. Totodată, ajută organanismul să elimine deşeurile. Persoanele care obişnuiesc să bea multă cafea se pot trezi în situaţia în care se simt obosiţi din pricina pierderilor de potasiu.

Creşterea consumului de potasiu concomitent cu reducerea aportului de sodiu alimentar poate fi de folos în reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare. Bananele mai conţin, printre altele, cantităţi importante de vitamina B6, vitamina C, vitamina A şi magneziu.

În literatura de specialitate se menţionează că bananele reduc riscul de apariţie a cancerului de colon, de sân şi a carcinomului renal.

Cât de sănătos este excesul de banane

Pe de altă parte, bananele conţin carbohidraţi în cantităţi crescute, comparativ cu alte fructe – 23 de grame, la 100 de grame – astfel că, în exces, bananele aduc un aport mare de calorii.

Persoanele cu insuficienţă renală nu ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu. În mod normal, excesul de potasiu este eliminat de rinichi. Dacă rinichii nu funcţionează cum trebuie şi nu pot elimina potasiul în exces din sânge, poate fi fatal.

Betablocantele, medicamente prescrise în mod obişnuit în bolile de inimă, pot determina creşteri ale nivelului potasiului în sânge, astfel că bananele ar trebui consumate cu moderaţie de aceşti pacienţi. La fel şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi diureticele pot cauza creşteri ale nivelului de potasiu.

Bananele pot declanşa migrene la anumite persoane, astfel că pentru cei care experimentează dureri de cap frecvente se recomandă să nu consume mai mult de o jumătate de banană pe zi.

Alergiile pot fi şi ele declanşate de consumul de banane. Semnele alergiei la banane includ mâncărimi la nivelul gurii şi gâtului, urticarie, inflamaţie şi respiraţie şuierătoare. Excesul de fibre poate determina apariţia balonării, a gazelor şi crampelor intestinale.



12