Banca elveţiană UBS a anunţat o pagubă de două miliarde de franci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tranzacţii suspecte

Banca elveţiană UBS a anunţat o pagubă de două miliarde de franci

Monden 16 Septembrie 2011 / 00:00 568 accesări

CAPITAL PIERDUT Ziua de ieri va intra în istorie drept cea în care s-a anunţat una dintre cele mai mari pierderi financiare raportate de o bancă, în ultima vreme. Ghinionista este banca elveţiană UBS, care a anunţat ieri că a descoperit o pierdere de circa două miliarde de franci, echivalentul a 2,28 miliarde dolari, cauzată de tranzacţii neautorizate, ceea ce ar putea conduce la raportarea unei pierderi pentru trimestrul al treilea. Niciun client al băncii nu a fost afectat, a ţinut să precizeze banca. Operaţiunea neautorizată a fost efectuată de un trader în sectorul de investiţii, fiind declanşată o anchetă în acest sens. Aparent, tranzacţiile neautorizate au fost efectuate la filialele din Londra şi New York ale băncii.

La scurt timp după anunţ, acţiunile băncii s-au prăbuşit cu circa 8,7%. Poliţia londoneză a arestat un bărbat de 31 de ani, suspectat că ar avea legătură cu tranzacţia neautorizată. Bărbatul, identificat de presa britanică drept Kweku Adoboli, a fost reţinut la primele ore ale dimineţii de ieri şi a rămas în custodia poliţiei britanice, care a refuzat să mai furnizeze orice detalii, având în vedere că ancheta este în plină desfăşurare. La rândul său, UBS a refuzat să confirme identitatea bărbatului. Graţie unui sistem de securitate implementat imediat după un scandal similar prin care a trecut banca franceză Societe Generale, conducerea UBS a fost în măsură să observe tranzacţiile delicate, la sfârşitul zilei de lucru, adică miercuri seară.

Cea mai mare bancă a Elveţiei UBS a fost salvată în 2008 de stat, în urma pierderilor uriaşe cauzate de activele toxice deţinute în sectorul de investiţii. Luna trecută, banca a anunţat desfiinţarea a 3.500 de locuri de muncă din cele 65.000 pe care le are în întreaga lume. În luna iulie, UBS a raportat profit de 1,9 miliarde de dolari, în continuare în scădere de la 2,5 milioane de dolari în primul trimestru al anului. Ghinioanele se ţin lanţ de banca elveţiană, care s-a văzut nevoită să ofere informaţii autorităţilor americane despre situaţia financiară a 300 de persoane şi a plătit şi o amendă de 780 de milioane de dolari pentru obstrucţionarea justiţiei. Anterior, banca a mai furnizat informaţii despre alţi 4.450 de clienţi americani. Luna trecută, Banca Centrală a Elveţiei a luat măsura-şoc de a stabili parietatea euro – franc elveţian la 1,20 franci. Se estimează că măsura a provocat pierderi de cel puţin 10% traderilor din lumea întreagă care făceau operaţiuni cu franci elveţieni.

PRECEDENTE COSTISITOARE Potrivit site-ului LinkedIn, Kweku Adoboli operează un fond de operaţiuni pe care UBS îl numeşte Delta One, un fond cu riscuri scăzute cu care lucra şi traderul francez Jerome Kerviel, când a făcut tranzacţiile care au provocat cea mai mare pierdere bancară din lume. Tranzacţiile din acest fond implică operaţiuni la bursa de acţiuni sau pe piaţa aurului. Aceste acţiuni sunt de obicei mai ieftine decât cele obişnuite şi oferă şansa traderului sau clientului să tranzacţioneze produse noi pe care altfel nu le-ar cumpăra sau vinde. Kweku Adoboli a absolvit Universitatea Nottingham în 2003, cu diplomă şi licenţă în E-comerţ şi afaceri digitale. În ultimii patru ani a lucrat în unitatea de tranzacţionare a UBS, după ce alţi trei ani a fost analist de tranzacţionare al băncii.

Nu este prima dată când un trader produce pierderi de miliarde unei bănci. Operaţiunile făcute de traderul francez Jerome Kerviel au costat banca pentru care lucra, Societe Generale, 4,9 miliarde de euro, fiind condamnat la trei ani de închisoare, anul trecut. În 1995, agentul britanic Nick Leeson a provocat falimentul băncii Barings, după ce operaţiunile sale au înregistrat pierderi de 800 de milioane de lire sterline.

Taguri articol


12