COPLATA SERVICIILOR MEDICALE, CONDIŢIE PENTRU ÎMPRUMUT „Elevul model” al Fondului Monetar Internaţional (FMI) sub întruchiparea şefului guvernului, premierul Emil Boc primeşte, la toamnă, o altă tranşă de bani de la Banca Mondială (BM), parte a celui de-al treilea împrumut convenit între instituţiile europene şi Guvernul României. Este vorba de 400 de milioane de euro, în schimbul cărora Guvernul se angajează să aplice reforme în domeniul sănătăţii, al energiei şi transporturilor, printre care se numără coplata serviciilor medicale, reducerea arieratelor, eliminarea subvenţiilor şi un nou plan pentru companiile energetice. \"Putem completa noile programe ale FMI şi CE cu studii adecvate şi cu suport de consiliere în implementarea reformelor în sănătate, energie şi transport\", a declarat Sudharshan Canagarajah, economist-şef la Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală.
ECONOMIA, ÎN CONTINUARE INSTABILĂ BM remarcă progrese în privinţa stabilizării macroeconomice dar atrage atenţia că, din cauza factorilor externi, dar şi a unora interni, rămân totuşi unele dificultăţi de depăşit pentru a asigura deplina revenire şi creşterea pe termen scurt şi mediu a economiei româneşti. BM ne-a acordat în iunie 300 de milioane de euro, iar cele 400 de milioane de euro reprezintă cea de-a doua tranşă. Suma face parte din „Împrumutul pentru Politica de Dezvoltare”, ce vizează măsuri menite să îmbunătăţească eficienţa cheltuielilor şi să susţină consolidarea fiscală.
MĂSURI DE RELANSARE ECONOMICĂ Una dintre măsurile referitoare la sistemul sanitar, cerute de instituţiile europene, este coplata serviciilor medicale. Măsura reprezintă o condiţie pentru ca împrumutul să fie acordat. Alte reforme includ restructurarea reţelei de spitale, definirea unui pachet de bază de servicii medicale, introducerea unui sistem suplimentar privat de asigurări de sănătate şi introducerea unor măsuri care să vizeze controlarea creşterii continue a costurilor pentru consumul de produse farmaceutice. În ceea ce priveşte energia, BM îi atrage atenţia lui Boc să-şi schimbe strategia, după eşecul înfiinţării Hidroenergetica şi Electrica şi îi recomandă ca subvenţiile în domeniul energetic să fie direcţionate către păturile cele mai vulnerabile ale societăţii, însemnând familiile cu cele mai mici venituri. În domeniul transportului, BM e de părere că guvernul ar trebui să se plieze reglementărilor europene, cum este domeniul ajutorului de stat, să-şi asigure sustenabilitatea financiară, în special în sectorul feroviar, şi să facă investiţii în infrastructură.