Consiliul Băncii Mondiale a aprobat, marţi, suplimentarea fondurilor pentru R. Moldova cu 7 milioane dolari, pentru a ajuta ţara să facă faţă crizei actuale a alimentelor. Finanţarea suplimentară a proiectului de servicii medicale şi asistenţă socială din R. Moldova are scopul de a îmbunătăţi nutriţia femeilor însărcinate, a noilor mame şi a copiilor şi să ofere transferuri de numerar instituţiilor sociale ce oferă alimente copiilor, bătrînilor şi altor grupuri vulnerabile ale societăţii, pentru a compensa scumpirea alimentelor din iarna următoare. “Această finanţare oferă un sprijin foarte necesar persoanelor care sînt cel mai grav afectate de scumpirea majoră a alimentelor”, a declarat coordonatorul de ţară pentru R. Moldona din cadrul Băncii Mondiale, Melanie Marlett.
Impactul crizei mondiale a alimentelor asupra pieţelor şi condiţiilor sociale din Moldova a fost pus pe seama secetei catastrofale din 2007 şi a consecinţelor acesteia asupra producţiei de alimente din ţară. Chiar dacă, în general, Moldova este capabilă să acopere cererea internă, sezonul agricol din 2007 a fost marcat de o pierdere dramatică de recolte şi animale. Statisticile arată că, în 2007, culturile de cereale au reprezentat numai 30% din nivelul din 2006, în timp ce producţia de legume a scăzut cu 33%. Pierderile cumulate din acest sector s-au ridicat la un miliard de dolari, ducînd la o criză a producţiei ce s-a extins şi în sezonul agricol din 2008. În condiţii normale, stocurile de alimente ar fi completate prin importuri din pieţele agricole regionale şi mondiale. Însă criza actuală a alimentelor la nivel mondial a accentuat vulnerabilitatea aprovizionării pe termen scurt cu alimente a R. Moldova. Rezervele scăzute de alimente la nivel naţional au dus la accentuarea inflaţiei la produsele alimentare, ce contribuie în prezent cel mai mult la inflaţia generală. Inflaţia anuală a alimentelor a avansat în luna mai la 24%, după ce preţurile la pîine, fructe şi lapte au crescut cu 20, 56, respectiv 24%.
Costul alimentelor din Moldova, potrivit tendinţei mondiale, creşte rapid, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru o ţară în care 28% dintre cetăţeni trăiesc în sărăcie. Scumpirea produselor alimentare afectează mult mai grav persoanele sărace, pentru că acestea cheltuiesc o parte mai mare din venituri pe alimente şi sînt mai dependente de veniturile din salarii şi transferuri. Estimările arată că inflaţia de 24% a produselor alimentare ar putea duce la creşterea ratei sărăciei cu 13%, ceea ce ar îngreuna şi mai mult asigurarea accesului la alimente pentru persoanele sărace.