Banca Mondială, gata să ajute Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În criza datoriilor

Banca Mondială, gata să ajute Europa de Est

Externe 16 Iunie 2012 / 00:00 426 accesări

Banca Mondială este gata să ofere ţărilor din Europa de Est sprijinul care să le permită acestora să facă faţă crizei datoriilor suverane şi totodată să-şi reducă dependenţa de programele de salvare, a declarat zilele trecute directorul de ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice al Băncii Mondiale, Peter Harrold. Banca Mondială, care recent a aprobat un împrumut preventiv de un miliard de euro pentru România, poartă discuţii preliminare pentru a garanta o emsiune de bonduri a Croaţiei şi ar putea să ofere asistenţă tehnică şi Ungariei, după ce Guvernul de la Budapesta va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi UE.

În ultimii trei ani, România, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Letonia au solicitat asistenţa FMI pentru a putea face crizei. Împrumuturile acordate au fost însă condiţionate de măsuri de austeritate, precum reduceri de cheltuieli şi salarii, iar în unele ţări adoptarea acestor măsuri nepopulare a dus la căderea guvernelor. Ratingul AAA de care beneficiază Banca Mondială ar putea ajuta Croaţia să-şi reducă costurile de creditare cu ocazia programatei sale emisiuni de eurobonduri, în condiţiile în care Banca Mondială a mai garantat bonduri emise de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru şi Serbia. La rândul său, Ungaria s-a declarat pregătită să înceapă negocieri oficiale cu FMI şi cu UE cu privire la asistenţa financiară, iar FMI ar putea anunţa în orice moment că aceste tratative pot începe, a declarat ieri premierul maghiar Viktor Orban. Ungaria a solicitat asistenţa UE şi a organismelor financiare internaţionale încă de anul trecut din luna noiembrie, după ce a întâmpinat dificultăţi de finanţare în urma creşterii ratei dobânzii pentru obligaţiunile emise şi a devalorizării monedei naţionale. Însă UE şi FMI au întrerupt discuţiile, considerând că legea privind reforma băncii centrale ungare subminează independenţa acesteia.

Europa de Est a fost una din regiunile cele mai grav lovite de îngheţarea pieţei creditului după colapsul Lehman Brothers din 2008. În prezent regiunea încearcă să se protejeze de o posibilă contagiune a crizei datoriilor suverane prin intermediul segmentului bancar şi cel al schimburilor comerciale. Europa Emergentă este vulnerabilă pentru că este singura regiune din lume unde băncile internaţionale deţin cea mai mare parte din industria bancară locală. Criza continuă însă să lovească. Moody\'s a tăiat ratingul de credit pentru mai multe bănci olandeze şi belgiene, inclusiv ING şi ABN Amro, pe fondul crizei datoriilor din Zona Euro. Ratingul pe termen lung Rabobank, ABN, LeasePlan şi KBC au fost reduse cu două trepte, iar SNS cu una. Mediul intern pentru băncile olandeze a fost slăbit mult mai mult decât în alte părţi ale blocului euro, Olanda fiind afectată de criza datoriilor în derulare şi de slăbirea economiei regionale. Reducerile vin pe fondul temerilor noi legat de datoriile Spaniei, Italiei şi Ciprului. Şi alegerile generale din Grecia ar putea submina încrederea financiară, în condiţiile în care partidele anti-austeritate au şanse de a câştiga.



12