Bancă urmărită penal pentru favorizarea infractorului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră naţională

Bancă urmărită penal pentru favorizarea infractorului

Eveniment 15 Martie 2012 / 00:00 2371 accesări

Procurorii constănţeni au început ieri urmărirea penală faţă de Raiffeisen Bank sub acuzaţia de favorizarea infractorului. Este pentru prima dată când o unitate bancară din România este cercetată penal. Totodată, magistraţii au solicitat Raiffeisen Bank efectuarea unei anchete interne pentru verificarea, conform regulamentelor băncii, a împrejurărilor în care au fost încălcate dispoziţiile ordonanţei de poprire emise de Parchet. Totul a pornit după ce, luni, angajaţii unei sucursale Raiffeisen Bank din Constanţa au permis retragerea a 200.000 de lei, dintr-un cont pe care exista ordonanţă de poprire, emisă de procuror într-un dosar de evaziune fiscală. Pentru că au refuzat citaţiile prin care erau invitaţi la parchet în vederea lămuririi situaţiei, trei directori au fost luaţi din sediile a două sucursale ale băncii Raiffeisen şi duşi la audieri. Angajaţii au declarat că nu au nicio vină şi că cei care au aprobat tranzacţia au fost reprezentanţii Raiffeisen Bank Bucureşti.

AUDIERI Conform anchetatorilor, Mihai Cristian, administratorul firmei ale cărei conturi erau blocate de procurori, a găsit o metodă ingenioasă de a intra în posesia celor 200.000 de lei. El a venit la sucursala din zona Tic-Tac din Constanţa cu partenerul de afaceri care îi achitase în contul respectiv contravaloarea unei tranzacţii şi beneficiarul a făcut o cerere pe propria răspundere în care menţiona că cei 200.000 de lei ar fi fost viraţi într-un cont greşit şi vrea ca suma să îi fie returnată, dar nu a putut demonstra cu o factură că banii au fost viraţi greşit, pe motiv că suma reprezintă doar un avans din suma totală datorată. Mai mult, şi Mihai Cristian a scris o cerere pe propria răspundere că banii nu trebuia să ajungă la el. Angajaţii băncii audiaţi ieri le-au declarat anchetatorilor că ei au cerut acordul transferului de la Raiffeisen Bank Bucureşti şi l-au primit. După ce banii au fost returnaţi, în scurt timp au fost retraşi şi au intrat în buzunarul lui Mihai Cristian şi al omului din „umbră”, bulibaşa din Cuza Vodă, Marian Stănescu.

OPINIA BĂNCII Într-un comunicat remis ieri de Raiffeisen Bank cotidianului „Telegraf” se arată: \"Raiffeisen Bank cooperează întotdeauna fără nicio reţinere cu autorităţile statului în condiţiile prevăzute de lege. Este regretabil modul cum s-au desfăşurat evenimentele ieri la Constanţa. Banca a primit prima solicitare oficială de furnizare de informaţii ieri în jurul orei 18.00, la circa cinci ore după o descindere cu trupe speciale în Agenţia Constanţa, fără prezentarea unui mandat de aducere şi cu citarea ad-hoc a doi dintre salariaţii noştri. Raiffeisen Bank va furniza informaţiile solicitate şi, în acelaşi timp, considerăm că ancheta în care salariaţii noştri au calitatea de martori trebuie să se desfăşoare în condiţii de strictă legalitate.\"

DESCINDERI Conform anchetatorilor, Mihai Cristian, din Cuza Vodă, administrator la firma SC Di Angeli Mixt SRL, este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu fier vechi şi cereale. Cu toate că unitatea bancară a fost înştiinţată cu privire la poprirea dispusă pe contul firmei, banii au dispărut. Marţi după-amiază, procurorul a trimis un poliţist cu o citaţie prin care directoarea sucursalei Raiffeisen Bank din Tomis III era chemată la Parchet pentru a da declaraţii în legătură cu dispariţia banilor. Aceasta a refuzat să primească citaţia şi l-a dat afară din bancă cu ajutorul agenţilor de pază. În această situaţie, procurorul de caz a dispus aducerea cu mandat a trei directori: unul de la sucursala Tic-Tac şi doi de la cea din Tomis III.



12