Bancherii, „benzinarii” care alimentează economia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BNR apără băncile Rău cu ei, dar mai rău fără

Bancherii, „benzinarii” care alimentează economia

Economie 05 Octombrie 2012 / 00:00 370 accesări

CINE E DE VINĂ? Toată lumea este preocupată să sancţioneze băncile pentru rolul lor în declanşarea crizei financiare, uitând însă că sunt esenţiale într-o economie, spune consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Adrian Vasilescu. „Deşi pentru această criză sunt vinovate multe autorităţi, guverne şi firme (chiar şi populaţia), cea mai mare vină a căzut pe bănci. În acelaşi timp, bancherii trebuie să înţeleagă că nu mai pot miza pe comisioane şi bonusuri exagerate. Este important să intrăm într-o perioadă de raţionalitate economică. Oricum, băncile sunt cele care pot asigura „combustibil” pentru economie. Altfel, nu vom avea creştere, iar lumea se va cufunda într-o cumplită sărăcie”, explică Vasilescu. El apreciază că lucrurile stau ceva mai bine în România datorită faptului că nu s-a cheltuit nici măcar un leu pentru a salva vreo bancă: „Oamenii nu au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru asta, cum s-a întâmplat în Europa. Au fost şi aici probleme, ce-i drept - foarte multe procese, dar şi băncile au exagerat. Trebuie să urmeze o perioadă de reglare a diferendelor”.

REGLEMENTAREA, BAT-O VINA În opinia lui Vasilescu, prima lecţie învăţată de bancheri după criză este că au nevoie de reglementare. A doua lecţie este că, dacă sunt reglementate, nu mai au nevoie de suprareglementare: „Pe cât de rea este reglementarea, pe atât de rea este suprareglementarea, care restrânge foarte mult iniţiativa şi, implicit, câştigurile. Când băncile sunt suprareglementate, circulaţia banilor este îngrădită iar capitalul scade”. Oficialul BNR recunoaşte însă că ideea de profit nu pare a fi abandonată de bănci, „la nivelul pieţei de profil remarcându-se o majorare constantă a comisioanelor şi taxelor”.

FĂRĂ SUPRAÎNDATORARE Adrian Vasilescu spune că bancherii vor face în continuare legătura între cei care economisesc şi cei care consumă: „Consumul va fi tot mai mic, creşterea, tot mai redusă. Însă chiar şi aşa, avansul nu este posibil doar din venituri curente - va fi nevoie de credite bancare”. Un lucru este cert - de voie, de nevoie, creditorii nu vor mai provoca supraîndatorare. Pe de-o parte, sunt păţiţi, confruntându-se cu un val de credite neperformante (care, mai nou, sunt raportate drept pierderi în bilanţ, după trecerea la normele europene de contabilitate); pe de altă parte, BNR are un regulament tot mai strict, în special pentru creditarea în valută, extrem de riscantă.

Taguri articol


12