Bancherii îşi bagă coada în regulamentul BNR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
30 de propuneri acceptate

Bancherii îşi bagă coada în regulamentul BNR

Economie 11 Octombrie 2011 / 00:00 333 accesări

Ca şi OUG 50, modificată mai mult sau mai puţin subtil, până când a fost pe placul bancherilor, noul regulament de creditare al Băncii Naţionale a României (BNR) începe să se transforme în funcţie de doleanţele bancherilor.

REGULI NOI, DIN DECEMBRIE Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis către BNR nu mai puţin de 60 de propuneri de modificare a regulamentului de creditare pentru persoanele fizice, dintre care 30 au fost deja acceptate (doar la nivel tehnic, ce-i drept). „Dacă cei din Consiliul de Administraţie al BNR vor hotărî altfel, nu mai depinde de noi. Nu este simplu să convingi pe cineva că ceea ce propui este bine, logic şi mai ales acceptabil din punct de vedere al activităţii bancare”, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea. Până acum, bancherii s-au întâlnit de două ori cu cei de la BNR. La început au fost discuţii „de principiu”, după care s-a intrat în amănunte, spune Gheţea, care speră ca regulamentul să cuprindă şi o serie din propunerile bancherilor. Preşedintele ARB este de acord însă că între comunitatea bancară şi BNR nu pot exista puncte de vedere „care să meargă întotdeauna în aceeaşi direcţie”: „De obicei, băncile comerciale, care au ca obiectiv profitabilitatea, nu pot avea aceleaşi principii ca BNR, care supraveghează din punct de vedere prudenţial activitatea instituţiilor de credit”. Noul regulament va putea fi aplicat din decembrie şi, din câte se pare, nu va afecta segmentul creditelor ipotecare şi imobiliare. Totuşi, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani (deşi bancherii ar fi mai mulţumiţi cu o limită de şapte ani), iar solicitanţii vor trebui să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului. De asemenea, proiectul BNR prevede că, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%.

CINE A CÂŞTIGAT DUPĂ OUG 50 În ceea ce priveşte OUG 50/2010, Radu Gheţea a declarat ieri că adevăraţii câştigători au fost clienţii, comunitatea bancară fiind învingătoare doar din punct de vedere moral. „Clienţii au beneficiat de reducerea comisionului de rambursare anticipată a creditului, în condiţiile în care legea nu ne impunea acest lucru pentru creditele în stoc”, a spus Gheţea. La finele anului trecut, Parlamentul a adoptat OUG 50, cu modificările cerute de Comisia Europeană, astfel încât prevederile nu se aplică contractelor de credit în derulare, excepţie făcând comisioanele de rambursare anticipată şi refinanţarea împrumuturilor, care se renegociază între bănci şi clienţi.

Taguri articol


12