Din 2014, băncile din România vor putea emite titluri garantate cu creditele ipotecare din portofoliu. BNR este însă cu ochii-n patru pentru ca instituţiile care ascund credite neperformante să nu aibă acces la această facilitate de finanţare. Nu de alta, dar exact aşa a început criza financiară din 2008 şi nimeni nu vrea un „bis“, mai ales că lucrurile nu s-au liniştit încă. Potrivit şefului Supravegherii din cadrul băncii centrale, Nicolae Cinteză, „bancherii care au încercat să păcălească BNR se vor mai odihni un pic“. O menţiune - România este ultima ţară din UE în care se introduc obligaţiunile ipotecare.
BNR CERE TRANSPARENŢĂ Băncile care au ascuns credite ipotecare neperformante, prin restructurări sau alte tehnici de disimulare, nu vor primi aprobarea pentru a emite obligaţiuni ipotecare (sursă de finanţare pe termen lung pentru susţinerea activităţii de creditare - n.r.), avertizează Banca Naţională a României (BNR). Astfel, un proiect de modificare a Legii obligaţiunilor ipotecare se află, în prezent, în curs de aprobare la BNR, una dintre prevederile importante referindu-se la instituţiile de credit care vor putea emite astfel de titluri. „Problema a fost discutată la fiecare întâlnire lunară cu Asociaţia Română a Băncilor. La nivelul BNR, proiectul de lege este gata redactat, ştiu că a fost pus deja pe site pentru dezbatere, însă Direcţia de Supraveghere a avut unele temeri şi vi le şi spun: neperformanţa, mai exact băncile care o ascund. Împachetarea creditelor şi prezentarea lor ca fiind foarte, foarte bune, în condiţiile în care ele nu sunt deloc aşa, pentru că au fost restructurate de „n“ ori şi apar bune doar pe hârtie, reprezintă o practică des întâlnită, din păcate. În ciuda reeşalonărilor, capacitatea de plată a debitorului, a celui care a luat credit, nu este una care să mă facă să dorm liniştit. Astfel, nicio bancă ce nu respectă cerinţa noastră de transparenţă în bilanţ nu va putea emite obligaţiuni ipotecare“, spune şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale, Nicolae Cinteză.
PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA Potrivit oficialului BNR, se are în vedere evitarea unei situaţii precum cea care a declanşat criza financiară în 2008: „Băieţii (bancherii - n.r.), din dorinţa de bonusuri serioase, au pus în pachet credite care nu prea arătau bine, au ajuns la firmele de investiţii, s-au emis titluri pe piaţă, lumea a dat buluc şi a cumpărat, iar când a venit vremea scadenţei, nu mai apăreau banii, căci debitorii nu-şi plăteau ratele. Aşa ceva nu se va întâmpla din nou! Vorba aceea - paza bună trece primejdia rea“. Cinteză promite că băncile care îşi ascund creditele neperformante (cele cu întârzieri la rambursare) nu vor beneficia de avizul BNR pentru emiterea de obligaţiuni ipotecare. „Solicităm transparenţă totală. Cine respectă asta nu va avea nicio problemă. Cine a încercat însă să ne păcălească, ba chiar o face în continuare, se mai odihneşte“, conchide reprezentantul BNR.