Bancherii mizează pe creştere economică de cel mult 1,7%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Estimări pentru 2011

Bancherii mizează pe creştere economică de cel mult 1,7%

Economie 30 Decembrie 2010 / 00:00 333 accesări

În 2011, economia României ar putea creşte, în medie, cu 0,7% (cel mult 1,7%), dar ieşirea din recesiune va fi condiţionată, pentru al treilea an consecutiv, de politica fiscală şi de evoluţia celorlalte state europene, apreciază analiştii economici. Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank România, consideră că, anul viitor, economia va avansa modest, cu 0,2%, şi că reluarea creşterii economice va avea loc doar în al doilea semestru. „Probabilitatea unei contracţii economice în 2011 este destul de ridicată, de circa 35 - 45%, în opinia mea. Economia ar putea rămâne în recesiune dacă instabilitatea politică se accentuează, dacă vor creşte arieratele sectorului public faţă de cel privat şi dacă problemele ţărilor din periferia zonei euro se accentuează, cu impact asupra cererii externe, dar şi asupra băncilor europene”, a declarat Chidesciuc. El consideră că, pentru investitorii de pe pieţele externe, perspectivele economice bune sunt mai importante decât reluarea creşterii.

Şi Florentina Cozmâncă, economist RBS România, este pesimistă şi estimează că economia fie va scădea cu 1%, fie va creşte cu acelaşi procent, în cel mai bun caz. Ea consideră că reluarea creşterii economice este strict condiţionată de mai mulţi factori, cum ar fi adoptarea de noi măsuri de austeritate, ceea ce ar afecta consumul intern, de majorarea cererii externe şi de păstrarea expunerilor pe România a marilor grupuri bancare. Cei de la Piraeus Bank estimează că economia va creşte cu 0,6%, însă avertizează că un nou set de măsuri de austeritate ar putea duce la o scădere a economiei, cum s-a întâmplat în trimestrul al doilea din 2010. „Factori de risc ar fi instabilitatea politică şi problema datoriei suverane a anumitor ţări din zona euro, care ar putea destabiliza economia UE, ducând astfel la îngreunarea finanţărilor”, spune Otilia Ciotău, economistul-şef al Piraeus Bank.

Lucian Anghel, economistul Băncii Comerciale Române (BCR), este ceva mai optimist şi estimează o creştere economică de 1,2%. El consideră că anul 2011 va marca revenirea României pe plus, deoarece „scăderea de până acum este prea mare. PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât cel din 2007, în condiţiile în care populaţia a rămas relativ nemodificată. Mai mult, suntem singurul stat cu scădere economică doi ani consecutiv şi a trebuit să facem o consolidare fiscală mult mai dură decât alte state”. Anghel mai spune că ţara noastră ar trebui să se axeze pe zece proiecte majore, finanţate cu fonduri europene, ceea ce ar putea duce la o creştere economică anuală de 3 - 4%, din 2012. Rozalia Pal, economist UniCredit Ţiriac, apreciază că România va avea o creştere de 1,7% anul viitor, întrucât există o imagine mai clară asupra evoluţiilor macroeconomice, iar măsurile ample de ajustare au fost implementate deja. Şi cei de la Raiffeisen Bank se aşteaptă la o reluare a creşterii economice în 2011, pe fondul scăderii ratei inflaţiei şi reducerii nivelului dobânzii-cheie. „Principalii factori care vor duce la scăderea inflaţiei sunt consumul slab şi creşterea accizelor şi a TVA. Creşterea economică moderată va duce deficitul de cont curent către valoarea de 6,5% din PIB”, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul Raiffeisen Bank.



12