TOT MAI MULTE FONDURI EUROPENE ÎN AGRICULTURĂ. Numărul proiectelor cu finanţare europeană va creşte semnificativ, în acest an, spun reprezentanţii EximBank. Numai în primele patru luni din 2011, banca a acordat facilităţi totale de peste 200 milioane lei companiilor care derulează proiecte cu finanţare de la UE, valoare dublă faţă de cea înregistrată în 2010. „Am avut peste 30 de beneficiari, cu proiecte în valoare totală de circa 270 milioane lei. O mare parte din proiectele susţinute au vizat investiţii în domenile creşterii animalelor (realizarea de ferme şi construcţia de adăposturi), în cadrul măsurii 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole) a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013”, spune preşedintele EximBank, Ionuţ Costea. El se aşteaptă la un salt semnificativ al numărului de proiecte susţinute de bancă, deoarece interesul companiilor este tot mai mare. „Pe de altă parte, avem fonduri disponibile, pentru a-i sprijini pe manageri. Încercăm să promovăm parteneriate de succes pe care le-am derulat cu diverse companii, pentru a-i determina şi pe alţi antreprenori să vină cu proiecte”, mai spune Costea.
ACOPERIRE TOTALĂ A COFINANŢĂRII. Banca a început să lucreze cu beneficiarii de fonduri europene din 2010 şi poate acorda credite de investiţii, de prefinanţare şi scrisori de confort. Creditul de investiţii acoperă până la 100% din cofinanţarea solicitată firmelor de UE, în timp ce creditul de prefinanţare acoperă decalajul de timp care apare între momentul plăţilor către furnizori şi cel al încasărilor de la autoritatea de management al proiectului. Pachetul băncii este completat de scrisori de confort, un instrument prin care bancherii îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia societăţii fondurile necesare susţinerii proiectului. „În plus, putem garanta şi creditele pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, pe care clienţii le-au contractat de la alte bănci”, explică preşedintele EximBank.
GARANŢIE ÎN PLIC. Împrumuturile de acest gen sunt extrem de importante, mai ales că mulţi beneficiari nu dispun de fonduri proprii suficiente pentru asigurarea cofinanţării. Şi creditele de prefinanţare, numite şi credite-punte, sunt necesare, în condiţiile în care termenele de rambursare ale Comisiei Europene sunt destul de lungi, după cum spune reprezentantul Băncii Transilvania, Leonard Cornoiu. „Lipsesc şi garanţiile, motiv pentru care noi eliberăm scrisori de confort, atunci când beneficiarii depun dosarele la autoritatea de management. Până acum, scrisorile emise de noi acoperă fonduri de 700 milioane lei, bani care pot să intre în economie. În 2010, am finanţat proiectele a peste 700 de clienţi, în valoare totală de circa 250 milioane lei”, spune Cornoiu. BT derulează proiecte proprii de trei milioane lei.