Băncile se luptă pentru a atrage economiile populaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stimularea economisirii a devenit un obiectiv strategic pentru bănci, în condiţiile în care acestea trebuie să aibă resurse pentru a acoperi nevoia de credite a populaţiei

Băncile se luptă pentru a atrage economiile populaţiei

Economie 30 Octombrie 2006 / 00:00 833 accesări

Dobînzile la produsele de economisire adresate persoanelor fizice s-au majorat în ultimul timp, indiferent dacă este vorba despre depozite sau conturi de economii. Astfel, produsele de economisire au cîştiguri sigure, oferite de dobînzi fixe pe anumite perioade. Stimularea economisirii a devenit un obiectiv strategic pentru bănci, în condiţiile în care acestea trebuie să aibă resurse pentru a acoperi nevoia de credite a populaţiei. Instituţii de credit cu renume din sistemul bancar, cum este cazul BCR, BRD, Bancpost sau Băncii Transilvania, au lansat diverse produse de economisire cărora le-au ataşat o dobîndă fixă. Cum dobînzile anuale au ajuns deja la 8%, băncile sînt dispuse să plătească tot mai mult pentru a atrage economiile populaţiei.

În acest sens, BCR promovează depozitul “Simultan BCR”, un depozit la termen în lei cu dobîndă fixă. Produsul are scadenţa la o lună sau la trei luni, iar suma minimă de constituire este de 1.000 de lei noi (10 milioane de lei vechi). Dobînzile oferite variază în funcţie de termenul ales şi de suma de constituire a depozitului. Dacă valoarea depunerilor este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei noi, iar depozitul este constituit pe o lună, dobînda este de 7,25%. Dobînda creşte la 7,4% dacă economiile plasate într-un depozit “Simultan” sînt între 5.000 şi 10.000 de lei noi. Cu depuneri de peste 10.000 de lei noi se poate obţine o dobîndă de 7,4%. Alegerea unui termen de maturitate mai mare (3 luni) implică şi valori mai mari ale dobînzilor. Sumele cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei noi atrag o dobîndă de 7,5%, iar dacă este constituit din valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei noi, banca acordă o bonificaţie de 7,65%. Pentru economiile mai mari de 10.000 de lei noi depuse într-un deposit “Simultan” cu scadenţa la 3 luni, dobînda oferită de BCR este de 7,75% pe an. De asemenea, depozitul oferă posibilitatea de a fi prelungit pe acelaşi termen şi cu suma cu care a fost constituit iniţial, în acest caz oferindu-se o dobîndă valabilă pentru momentul în care se alege reînnoirea depozitului.

Un alt jucător important de pe piaţa bancară, BRD, concurează cu “Depozitul 1.000”, căruia i-au fost ataşate două opţiuni pentru perioada de economisire: la 2 luni sau la 6 luni. Acest produs de economisire în lei a fost creat, iniţial, cu scadenţa la 180 de zile. Pînă la 31 decembrie 2006, “Depozitul 1.000” poate fi constituit şi pe termen de 60 de zile. Dobînda valabilă pentru depozitul pe 6 luni este de 7,75%, în timp ce pentru depozitul pe termen de 2 luni, BRD acordă o dobîndă de 7,25%. Pentru constituirea “Depozitului 1.000” sînt necesare depuneri iniţiale minime în valoare de 1.000 de lei noi. BRD nu percepe comisioane pentru operaţiunile aferente “Depozitului 1.000”. Astfel, sînt oferite în mod gratuit: dechiderea contului de depozit, transferul automat la scadenţa a capitalului acumulat în contul curent sau eliberarea extrasului de cont.

Şi Bancpost derulează o campanie promoţională pentru “Depozitul Prim”. Banca acordă o dobîndă fixă de 8% pe 3 luni pentru depozitele constituite în lei noi. Pentru constituirea unui depozit în lei noi este necesară o sumă minimă de 500 de lei noi. Dacă dobînzile diferă în funcţie de sumele depuse şi de scadenţele alese, în perioada campaniei, dobînda de 8% este valabilă pentru orice sumă depusă. În schimb, Banca Transilvania vine cu un depozit cu scadenţa la 111 zile. Depozitului îi este ataşată o dobîndă fixă de 7,25%, suma minimă de constituire fiind sub pragul impus de BCR, BRD sau Bancpost: 100 de lei noi. Depozitul poate fi prelungit, în mod automat, clientul alegînd dacă se va capitaliza sau nu dobînda. Indiferent de banca aleasă pentru depozitarea economiilor, ori de termenul de constituire, sumele depuse se află în siguranţă, acestea fiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB). Fondul garantează plata sumelor depozitate în limita unui plafon de garantare care, în prezent, este de 15.000 de euro, echivalent în lei.

Taguri articol


12