Băncile se restructurează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băncile se restructurează

Monden 05 August 2013 / 00:00 357 accesări

SALARIU DE BANCHER Criza ne-a făcut sensibili la informaţiile din lumea finanţelor. Mai ales când vine vorba despre bănci salvate cu banul public, opinia publică este şi mai interesată ca de obicei. Viitorul director general al băncii britanice Royal Bank of Scotland, Ross McEwan, va primi un salariu de un milion de lire sterline pe an şi nu va primi niciun bonus pentru 2013 şi 2014. Neo-zeelandezul Ross McEwan, venit la RBS în 2012, de la o bancă australiană, conduce în prezent divizia de retail a grupului britanic, controlat de stat după ajutorul guvernamental masiv primit în timpul crizei financiare mondiale.

RBS a raportat, pentru prima jumătate a anului, un profit înainte de taxe de 1,4 miliarde lire, de la o pierdere de 1,7 miliarde lire în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Acum ne concentrăm pe construirea unei bănci foarte solide pentru clienţii şi acţionarii noştri, revenirea în sectorul privat şi îndeplinirea rolului nostru în sprijinul economiei britanice”, a declarat preşedintele RBS, Sir Philip Hampton. Astfel, noul director al RBS, care va prelua funcţia în luna octombrie, nu va primi vreun bonus înainte de anul 2015, iar dincolo de acest termen, remuneraţia sa va depinde strict de creşterea preţului acţiunilor băncii peste preţul la care a fost efectuată investiţia Guvernului britanic. Actualul director general al băncii, Stephen Hester, are un salariu de bază de 1,2 milioane lire sterline.

INTERDICŢIE RIDICATĂ Şi Ministerul Finanţelor din Cipru a făcut un anunţ important, prin care a autorizat, pentru prima dată de la criza din luna martie, deschiderea de noi conturi la băncile cipriote, condiţionate strict prin stabilirea unei sume minime depuse de 5.000 de euro şi imposibilitatea de a le lichida timp de cel puţin trei luni. Astfel, cei interesaţi vor putea deschide conturi la băncile cipriote începând de astăzi. Pe lângă pragul minim de 5.000 de euro şi blocarea conturilor timp de cel puţin trei luni, deponenţii vor putea utiliza sumele depuse în conturi noi numai pentru a plăti credite la băncile din Cipru. Autorităţile cipriote ridică treptat restricţiile impuse în martie asupra circulaţiei capitalului, pentru a preveni retrageri masive de bani din bănci după procedura de bail-in, prin care depozitele mai mari de 100.000 de euro au fost accesate pentru a finanţa restructurarea sistemului bancar.



12