Băncilor pentru locuinţe le-a prins bine criza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sistemul Bauspar, pe val

Băncilor pentru locuinţe le-a prins bine criza

Eveniment 23 Octombrie 2012 / 00:00 371 accesări

O ALTĂ MENTALITATE Un lucru au învăţat românii din criză - dacă ai cum, e bine să pui deoparte. Suma medie economisită de populaţia din mediul urban a crescut cu 30%, în 2012, faţă de anul trecut, la 116 euro/lună, potrivit unui studiu realizat de IRSOP, în perioada august - septembrie, prezentat ieri de BCR Banca pentru Locuinţe (BpL). „Peste 2,6 milioane români economisesc frecvent sau ocazional, iar circa jumătate dintre ei sunt dispuşi să folosească sumele acumulate pentru îmbunătăţiri locative”, spune preşedintele BCR BpL, Carmen Schuster. În 2010, suma medie economisită era de 85 euro/lună; totodată, economisirea ocazională, o dată la 2 - 3 luni, ocupa 13% din piaţă - acum, ponderea a urcat la 24%. „În ultimii ani, s-a schimbat şi mentalitatea românului. În perioade dificile se economiseşte regulat şi mai mult, pentru că oamenii au nevoie de o certitudine, de siguranţa zilei de mâine”, explică Schuster.

FĂRĂ EMOŢII În aceste condiţii, volumul de afaceri prognozat în piaţa de economisire-creditare (Bauspar) ar putea depăşi trei miliarde euro, în următoarele 12 luni, potrivit prognozelor BCR BpL. „Sistemul Bauspar devine din ce în ce mai cunoscut, lucru care se vede în numărul tot mai mare de clienţi, Din estimările noastre reiese că aproape 80.000 de români vor accesa credite locative, în 2013”, mai spune Carmen Schuster. Sondajul IRSOP arată că circa 4,7 milioane de români vor să facă îmbunătăţiri locative, în următorii cinci ani, iar dintre ei, peste 2,6 milioane îşi propun să facă investiţiile cât mai repede (în următoarele 12 luni). În topul celor mai urgente investiţii se numără renovarea locuinţei, izolarea termică şi schimbarea instalaţiilor sanitare/electrice.

GREU DE ECONOMISIT Sistemul Bauspar a câştigat teren în ultimul ani, pe măsură ce criza datoriilor suverane a schimbat regulile din piaţa depozitelor obişnuite. „Sistemul este stabil, nefiind afectat de riscul valutar, iar dobânzile nu fluctuează. În plus, ratele plătite de cei care accesează şi un credit sunt fixe”, conchide preşedintele BCR BpL. De cealaltă parte, când vine vorba de un depozit bancar clasic, alegerile sunt diverse. Oferta a stagnat însă, de la începutul verii, după ce banca centrală a oprit ciclul de reducere a dobânzii-cheie. Doar dobânzile la depozitele în euro şi dolari rămân generoase, apropiindu-se de cele la lei, pentru că finanţările externe, de la băncile-mamă, s-au redus semnificativ.

Taguri articol


12