Bani din trafic de droguri la Roşia Montană?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Audieri, discuţii şi multe semne de întrebare

Bani din trafic de droguri la Roşia Montană?

Politică 25 Septembrie 2013 / 00:00 534 accesări

GARANŢIE DE MEDIU DUBLĂ Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană are o sarcină dificilă. Practic, membrii ei trebuie să stea de vorbă cu toată lumea, să adune toate informaţiile, să tragă linie şi să vină cu concluzia. Ieri, ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a prezentat la comisie, unde a expus tabloul carierelor abandonate şi neecologizate, cu 1.450 km de galerii subterane prin care se scurg ape acide ce sunt deversate în bazinul hidrografic. Ea a spus celor din comisie că ministerul pe care îl conduce a impus societăţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în noul proiect, o garanţie de mediu dublă, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu. Din explicaţiile demnitarului, a reieşit faptul că noile garanţii sunt cerute de legislaţia europeană: „Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE şi ne-am consultat cu Finlanda şi Suedia“. Ministrul a adăugat că statul a impus societăţii şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari. Partea a doua a audierilor din comisie trebuia să îi aibă în prim-plan pe reprezentanţii SRI şi SIE, însă aceştia au transmis că nu pot veni deoarece pot fi audiaţi, conform legii, doar de comisiile specializate ale Parlamentului. Preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, nu renunţă la audierea lor, astfel încât i-a invitat la discuţii pe şefii serviciilor secrete săptămâna viitoare. Totodată, s-a decis ca, până la audieri, membrii Comisiei pentru Roşia Montană să obţină certificatele necesare pentru a audia membrii serviciilor secrete.

DE UNDE PROVIN BANII? Între timp, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, s-a prezentat în Parlament, unde a fost solicitat la Comisia de control al activităţii SIE. După audiere, el a fost rugat de ziarişti să lămurească problemele legate de bonitatea companiei canadiene. Directorul SIE a precizat că, pe linia serviciului pe care îl conduce, se verifică dacă banii investitorilor străini în România nu provin din trafic de droguri sau din acţiuni de spălare de bani. Întrebat dacă SIE a depistat eventuale sume provenite din respectivele acţiuni ilicite, Meleşcanu a spus că nu poate da multe detalii, dar, „da, am menţionat câteva dintre aceste cazuri“. Apoi, el a dezvăluit că serviciul pe care îl conduce a transmis, începând cu anul 2002 şi până în 2013, zeci de informări legate de proiectul Roşia Montană preşedintelui, prim-ministrului şi miniştrilor economici. Premierul Ponta spune că nu a primit niciodată informări din partea serviciilor de informaţii privind comiterea unor fapte penale sau ilegalităţi privind proiectul Roşia Montană, dar este convins că preşedintele Băsescu, „om democrat şi onest“, va spune dacă a primit cumva asemenea date.

TEMĂ DE... CASĂ Directorul SIE a informat că în subiectul RMGC au fost implicate guverne străine, entităţi şi mijloace de presă. El a menţionat că din discuţiile Comisiei de control a rezultat faptul că subiectul Roşia va fi aprofundat de către SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informări realizate pe acest subiect. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, i-a cerut şefului SIE să prezinte o informare asupra debutului proiectului Roşia Montană şi modului în care oameni de afaceri, precum Frank Timiş sau Ovidiu Tender, au pus baza acestui proiect, precum şi asupra cercurilor de interese implicate în acest subiect.



12