Bani falşi în pensii şi alocaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poştaşi folosiţi ca intermediari

Bani falşi în pensii şi alocaţii

Eveniment 14 Decembrie 2011 / 00:00 2551 accesări

AFACERE PROFITABILĂ Puneau în circulaţie bani falşi prin intermediul poştaşilor! Este metoda de operare a unei grupări scoase ieri din afaceri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală. Anchetatorii spun că, în cursul anului 2011, membrii reţelei, care au vârste cuprinse între 17 şi 41 de ani, au plasat pe teritoriul României nu mai puţin de 200.000 de lei, în bancnote falsificate. Potrivit oamenilor legii, suspecţii au acţionat pe raza municipiului Bucureşti şi în 19 judeţe, printre care Giurgiu, Argeş şi Olt. 11 indivizi care făceau parte din grupul infracţional au fost reţinuţi ieri, în urma a 16 percheziţii domiciliare efectuate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu. Procurorii DIICOT spun că reţeaua ar fi fost coordonată de Nicuşor Bibire şi de Sebastian Barbu, primul dintre ei fiind prins în flagrant ieri, în Bucureşti, în timp ce plasa 160 de bancnote falsificate, din cupiura de 100 de lei. La capătul descinderilor efectuate de oamenii legii, aceştia au ridicat instrumente performante folosite pentru falsificarea banilor şi coli deja imprimate ce urmau a fi tăiate şi distribuite. De asemenea, anchetatorii au descoperit, într-un imobil din Sectorul 3, o instalaţie artizanală pentru producerea şi îmbutelierea băuturilor alcoolice.

BANI FALŞI ÎN PENSII Oamenii legii spun că mecanismul folosit de membrii grupării pentru plasarea bancnotelor era unul extrem de bine pus la punct. După ce „fabricau” banii, suspecţii îi puneau în circulaţie în târguri, pieţe sau în oboare, profitând de neatenţia comercianţilor. Mai mult, aceştia se foloseau de factori poştali care introduceau banii falşi în pensiile şi alocaţiile pe care le distribuiau cetăţenilor! Procurorii DIICOT continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă, punere în circulaţie de monedă falsificată şi deţinere de instrumente în vederea falsificării de monedă. La ancheta coordonată de DIICOT au luat parte ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Investigaţii Criminale. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi de Direcţia de Operaţiuni Speciale.

REACŢIA POŞTEI ROMÂNE Într-un comunicat de presă remis ieri, reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română SA, arată că „în momentul de faţă organele abilitate sunt în măsură să facă cercetări pentru elucidarea acestei situaţii. Până în prezent, Compania Naţională Poşta Română S.A. nu a fost înştiinţată oficial de către autorităţile competente ale statului cu privire la implicarea vreunui salariat poştal în astfel de activităţi. Pe această cale, îi asigurăm pe toţi clienţii companiei, în special pensionarii, că nu vor avea de suferit în niciun fel din punct de vedere financiar, iar pensiile se vor achita cu promptitudine de către cei peste 14.000 de poştaşi, potrivit tradiţiei Poştei Române de distribuire a pensiilor şi alocaţiilor”.



12