Agenţii economici care angajează elevi şi studenţi, cu contract de muncă, pe perioada vacanţei pot beneficia, în anumite condiţii, de stimulente lunare egale cu jumătate din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Muncii. Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a elaborat Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, proiectul de hotărîre fiind supus dezbaterii publice. Potrivit proiectului de hotărîre, pot beneficia de stimulentul prevăzut de lege angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţei, în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, cu normă întreagă sau timp parţial, sau în baza unui contract de muncă temporară numai dacă durata acestuia este egală sau mai mai mică decît durata vacanţei.
Măsura nu se aplică în cazul angajatorilor care încadrează elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei, celor care beneficiază pentru aceştia de subvenţii sau alte măsuri de stimulare de la bugetul general consolidat (indiferent de forma lor), precum şi celor care au primit deja stimulente financiare pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic. De asemenea, nu vor beneficia de această facilitate cei care au fost în raporturi de muncă cu elevii şi studenţii respectivi în ultimele trei luni, potrivit proiectului. Pentru obţinerea stimulentelor financiare, angajatorii vor trebui să încheie o convenţie cu Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în vacanţă. În acest sens, angajatorii trebuie să depună mai multe documente, printre care o adeverinţă eliberată de instituţia de învăţămînt, prin care se atestă că persoana are statut de elev sau student şi urmează studiile la zi într-o instituţie de învăţămînt de stat sau particular, autorizată sau acreditată, copie a actului de identitate al persoanei angajate, copia contractului de muncă avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte natura posturilor pe care au fost încadraţi elevi şi studenţi pe perioada vacanţei.
Stimulentul financiar se acordă lunar, corespunzător numărului de zile lucrate, pentru program normal de lucru, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Sumele plătite fără temei legal, cu titlu de stimulent financiar lunar, se recuperează de la angajatorii care le-au primit în mod necuvenit, în termenul legal de prescripţie, în baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care constituie titluri executorii, se mai arată în proiectul de act normativ.