Bani pentru modernizarea sistemului de monitorizare a calității aerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la Fondul pentru Mediu

Bani pentru modernizarea sistemului de monitorizare a calității aerului

Lifestyle 28 Februarie 2016 / 16:33 560 accesări

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a alocat în acest an un buget de 2,7 milioane de lei din Fondul de Mediu pentru înlocuirea echipamentelor uzate ce alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Pe lista de achiziții se află un analizor de particule cu determinare simultană a fracțiilor (PM10 și PM2.5), 3 panouri externe de informare a publicului, un calibrator portabil, 6 analizoare de dioxid de sulf, 8 analizoare de dioxid de azot, 3 analizoare de monoxid de carbon, 4 analizoare de ozon, două analizoare de compuși organici volatili, 5 seturi de senzori meteo (pentru direcția vântului, viteza vântului, temperatură, umiditate, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații), echipamente de colectare și transfer de date (8 calculatoare - data logger pentru achiziția datelor + software și 8 modemuri transmisie date). De asemenea, conform MMAP, pentru acest an se vizează realizarea unei revizii generale a rețelei, precum și reparații necesare remedierii defecțiunilor constatate cu furnizarea pieselor de schimb și aducerea echipamentelor la starea normală de funcționare, întreținere preventivă la 3 luni, întreținere preventivă la 12 luni (care includ și consumabile) pentru toate echipamentele din cele 8 stații de monitorizare a calității aerului care compun rețeaua locală de monitorizare a municipiului București. Valoarea acestor activități, pentru perioada 2015 - 2016, este de 370.000 lei. MMAP derulează Programul de dezvoltare și optimizare a RNMCA finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, din bugetul Fondului pentru mediu, din care face parte și rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din municipiul București.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului atenționau, recent, că traficul auto și șantierele de construcții sunt principalii poluatori din București, iar depășirile cele mai mari ale calității aerului se înregistrează la pulberile în suspensie (PM10). România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul RNMCA

Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe.



12