Bani pentru producţiile de soia, orez şi sfeclă de zahăr valorificate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bani pentru producţiile de soia, orez şi sfeclă de zahăr valorificate

Politică 08 Octombrie 2009 / 00:00 391 accesări

Agricultorii vor primi 68.075.000 lei pentru producţiile interne de soia, orez şi sfeclă de zahăr valorificate pe piaţă, cererile putînd fi depuse pînă la 31 decembrie 2009 se arată într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Astfel, producătorii agricoli vor primi cîte 300 lei/tonă pentru soia convenţională, 30 lei/tonă pentru sfecla de zahăr şi 500 lei/tonă pentru orez, pentru o producţie medie de trei tone pe hectar. „Este vorba de ajutoarele de stat negociate cu UE pe care România le poate acorda în perioada 2007-2009. Suma de 38.075.000 lei este pentru sprijinul destinat producţiei valorificare pe piaţă de sfeclă de zahăr şi orez, iar 30.000.000 lei pentru producţia de soia”, a declarat directorul în cadrul Direcţiei politici de piaţă în culturi de cîmp din MAPDR, Elena Tatomir. Potrivit actului normativ, pentru a beneficia de sprijin direct al statului pe produs, producătorii agricoli trebuie să formuleze o cerere-tip, în care se specifică codul CAEN principal şi codul CAEN secundar, aferent activităţii pentru care se solicită sprijin, adresată direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pînă la 31 decembrie 2009. De asemenea, aceştia trebuie să depună copii de pe actele doveditoare ale încasării contravalorii mărfii livrate, după valorificarea producţiei pînă la 5 martie 2010 inclusiv. În actul normativ se mai arată că la calcularea sprijinului direct pe produs, se iau în calcul cheltuielile efectuate pe unitatea de suprafaţă şi tona de produs, producţia marfă obţinută în anii precedenţi şi preţul mediu estimativ de valorificare pe piaţă. “În plan economic, măsura are ca principal efect creşterea producţiei şi reducerea costului de producţie care la nivelul economiei naţionale se concretizează în creşterea ofertei de produse, iar efectul ei este scăderea preţului de vînzare şi creşterea consumului”, se arată în proiectul MAPDR. Potrivit Ministerului Agriculturii, impactul social al acestor ajutoare de stat va consta în îmbunătăţirea condiţiilor de producţie în exploataţiile agricole, creşterea veniturilor producătorilor din sectorul vegetal, dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei vegetale cu o calitate controlată, la nivelul standardelor europene.



12