Bani şi calificări pentru angajaţii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Industria alimentară. “O şansă pentru viitor”

Bani şi calificări pentru angajaţii constănţeni

Social 01 Iulie 2011 / 00:00 799 accesări

Nu mai reprezintă demult o surpriză, pentru nimeni, faptul că noul Cod al Muncii dezavantajează clar angajatul. Şi cei care susţin acest lucru sunt inclusiv angajatorii. De asemenea, nu mai reprezintă demult o surpriză dezinteresul total al guvernanţilor pentru care cifrele ireale ale Institutului de Statistică sunt mai mult decât suficiente pentru a prezenta României, în culori pastelate, o situaţie bună a şomerilor şi a pieţei muncii în general, în special atunci când realitatea îi contrazice flagrant. În acest context, există însă şi structuri care încearcă, la modul real, să facă ceva pentru a ajuta angajaţii români să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii în muncă.

Proiectul “Calificare în industria alimentară - o şansă pentru viitor” oferă posibilitatea pentru minimum 2.000 de persoane angajate să urmeze un curs de calificare în industria alimentară. Proiectul, în valoare de 4 milioane de euro, este cofinanţat 98% din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi este coordonat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Stagiile de pregătire profesională prezintă multiple avantaje, în primul rând ele fiind gratute pregătite special pentru adulţi, dinamice, iar participanţii au posibilitatea să aleagă între 34 de meserii din industria alimentară. În plus, la absolvirea cursului, participanţii vor obţine o subvenţie în valoare de 500 de lei net. “În condiţiile unei legislaţii pe care noi o considerăm proastă, sperăm să realizăm împreună lucruri bune în industria alimentară, să calificăm angajaţii”, a declarat preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu. Acţiunea se derulează la nivel naţional, până la sfârşitul lui 2013 şi se adresează tuturor angajaţilor, indiferent de domeniul de activitate. “Este una dintre condiţiile impuse de UE, pentru că şi alte organisme ale statului fac proiecte pentru şomeri şi atunci condiţia impusă este ca toţi cei care fac cursurile noastre să fie angajaţi să prezinte adeverinţă de la societatea la care lucrează”, a explicat Dragoş Frumosu. Persoanele care vor urma cursurile de calificare îşi vor maximiza şansele de succes profesional şi, mai mult decât atât, ele se vor putea adapta real la schimbările care intervin în piaţa muncii.

DEZBINAREA SINDICATELOR, POLITICĂ DE STAT Politicile economice din ultimii ani au dus la scăderea numărului membrilor sindicali, ajungând la 20.000 de persoane, astfel încât organizaţiile de profil nu mai reprezintă o putere la nivel naţional, cumulând mai puţin de 105 sindicate şi mai puţin de 10 uniuni regionale. “În ultimul timp, în România s-a dus o politică de dezbinare a sindicatelor. Încurajez înfiinţarea de sindicate, astfel încât să redevenim o forţă. Realitatea ultimelor mişcări de stradă organizate de structurile sindicale demonstrează că mişcarea sindicală din România trebuie împrospătată şi reorganizată”, a adăugat Dragoş Frumosu. FSIA a fost înfiinţată în 1990 şi este o organizaţie care luptă pentru formarea militanţilor sindicali.

Taguri articol


12