Banias rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Solicitare respinsă

Banias rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Procurorul care anchetează cazul consideră că dosarul Containerul vizează forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată
Eveniment 02 Iunie 2011 / 00:00 509 accesări

IRONII. Procurorul de şedinţă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a avut o abordare mai puţin obişnuită în timpului recursului de marţi, formulat de cei 28 de suspecţi din dosarul „Containerul”, arestaţi preventiv săptămâna trecută. Referitor la Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne, procurorul de şedinţă a declarat: „Nu avem dovezi că Laurenţiu Mironescu şi-a folosit influenţa. Avem la dosar doar laudele din interceptări, din discuţiile cu Pilcă”. Acesta a speculat şi pe seama cuvântului „palmă”, despre care suspecţii vorbeau la telefon şi care, potrivit anchetatorilor, însemna, în limbajul codificat al reţelei, luarea sau darea de mită.

„DACĂ LUĂM „PALMELE” DIN INTERCEPTĂRI CA ATARE, SĂ ÎNŢELEG CĂ VORBIM DESPRE UN GRUP SADO-MASO?”, A ÎNTREBAT RETORIC PROCURORUL DNA.

Acelaşi procuror a făcut referire şi la firmele fantomă prin intermediul cărora se aducea în ţară marfă din China, fără acte de provenienţă: \"Ca să vă daţi seama cât de sfidători erau, dau doar un exemplu de firmă fantomă denumită ”Ha Ha Suspans Import Export”. Mie unul mi se pare o sfidare la adresa autorităţilor. Acest dosar este creat din o treime interceptări, o treime rezultatele controalelor efectuate în port cu ocazia demarării cercetărilor în acest caz, iar ultima treime cu rezultatele percheziţiilor informatice ale calculatoarelor luate în timpul percheziţiilor din Portul Constanţa de la firmele de comisionariat vamal\", a mai spus procurorul în faţa instanţei. Acesta a fost ironic la adresa celor aflaţi în arest preventiv la Direcţia de Cercetări Penale: \"Unul dintre inculpaţi a fost în Istanbul înainte de arestare. Cumva aerul de Istanbul, cu strâmtorile Bosforului, îi prieşte mai bine decât cel de la Direcţia de Cercetări Penale?\"

“OMUL CEL MARE”. Procurorul de şedinţă a mai spus că Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, este \"domnul\", \"omul cel mare\" din dosarul privind afacerile din Portul Constanţa.

\"DEŞI BOGATU A MAI FOST ARESTAT ŞI ÎN CAZUL BAAKLINI, ŞI ELIBERAT DOAR DUPĂ TRIMITEREA ÎN JUDECATĂ, OBSERVAŢI CĂ IMEDIAT LA ELIBERARE S-A DISPUS INTERCEPTAREA TELEFOANELOR ACESTUIA, PRIMUL TELEFON DAT DE CĂTRE ACESTA NEFIIND LA SOŢIE SAU LA COPII, CI INCULPATULUI ŢIRIPAN (VALENTIN ŢIRIPAN - ASOCIAT LA SC CONTAINER CLEARANCE SERVICES SRL ŞI ADMINISTRATOR LA SC ALVALEXINO SRL), CA SĂ-I SPUNĂ SĂ-ŞI CONTINUE NESTINGHERIT ACTIVITATEA\", A SPUS PROCURORUL GHEORGHE BOCŞAN ÎN FAŢA COMPLETULUI DE CINCI MAGISTRAŢI DE LA INSTANŢA SUPREMĂ.

Despre percheziţiile informatice făcute în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa, procurorul a precizat că ele au scos deja la iveală informaţii interesante, precum aceea că asociaţia senatorului Mircea Banias şi a fratelui acestuia, Emil Banias, a primit mii de produse contrafăcute de la depozitele Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. \"Judecătorul fondului a reţinut corect elementele din dosar şi a reţinut insistenţa şi pericolul pentru ordinea publică al inculpaţilor. Pe apărările avocaţilor arăt că noţiunea de captură a statului este o noţiune criminologică, termen regăsit în numeroase convenţii europene. Este forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată. Este cazul acestui dosar, caz în care captura statului a fost una sectorială, în domeniul vamal şi portuar”, a mai declarat procurorul de şedinţă.

SOLICITARE JUDECATĂ. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au judecat ieri, în şedinţă secretă, cererea senatorului PDL Mircea Banias de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara impusă de procurori în dosarul “Containerul”. Măsura a fost dispusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe data de 24 mai. El este cercetat pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Senatorul PDL Mircea Banias a declarat, după şedinţa de judecată, că a contestat ordonanţa procurorului deoarece consideră că este abuzivă şi nejustificată. Senatorul a adăugat că nu a contestat interdicţia cu scopul de a pleca din ţară, ci pentru că o consideră abuzivă, ca şi modul în care procurorii l-au citat pentru audieri pe 23 mai. Magistraţii instanţei supreme I-au respins solicitarea.

PARTENER CU MIRCEA BĂSESCU. Senatorul Mircea Banias a declarat, ieri, la instanţa supremă, că a făcut parte, împreună cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, dintr-o fundaţie a marinarilor, care în ultima perioadă nu mai funcţiona şi din care ambii vor să se retragă de câteva luni. \"Da, e o fundaţie, Safe Haven, pe care am înfiinţat-o în urmă cu mai mulţi ani. O fundaţie a marinarilor şi numele sugerează acest lucru, însă în ultimii doi ani, poate trei ani, această fundaţie nu a mai funcţionat, şi de vreo câteva luni de zile, două luni cred, am făcut şi actele necesare pentru a ieşi din această fundaţie. Ştiu că şi dumnealui (Mircea Băsescu - n.r.) şi-a exprimat dorinţa să iasă. Actele au fost întocmite pentru a ieşi şi eu şi domnul Băsescu\", a declarat senatorul Mircea Banias.



12