“Banii au pierdut legătura cu Pământul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aşa a început criza

“Banii au pierdut legătura cu Pământul”

Eveniment 19 Decembrie 2011 / 00:00 547 accesări

O CRIZĂ A LĂCOMIEI Banii au pierdut legătura cu Pământul - aşa poate fi rezumată actuala criză financiară, produsă de lăcomia bancherilor. „Într-un film american foarte bun despre criză, la un moment dat vorbeşte fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Khan, şi povesteşte că a fost la o recepţie la Henry Paulson, şeful Trezoreriei SUA, unde un bancher îi spunea - „Domnule, puneţi-ne reguli, că noi sunt lacomi”. Apoi vine comentariul filmului - „Când şi-au dat seama că pot face bani din nimic, nu s-au mai oprit”. Practic, criza asta reprezintă o desprindere a banilor, care au pierdut legătura cu Pământul”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Care este reţeta de făcut bani din nimic (în caz că vă întrebaţi)? „Nu e nevoie de reţeta asta, pentru că este periculoasă”, a adăugat Vasilescu.

PARADOXALA ROMÂNIE Reprezentantul BNR a vorbit şi despre paradoxul din România, ţară în care există criză economică, deşi nu avem criză financiară. „Băncile din România nu mor, paradoxal. Deşi este criză, băncile au rămas în picioare, iar un obiectiv important al BNR este ca statul să nu ajungă să scoată bani din buzunarul contribuabililor ca să salveze bănci”, a spus Vasilescu, menţionând că există soluţii de ieşire din criză, dar că acest lucru nu se poate produce imediat, ci doar în timp. „Criza a început în timpul boom-ului, mai exact pe 9 august 2007. Atunci, frământările de pe piaţa americană s-au răsfrânt la bursă. Atunci s-a zguduit planeta”, a punctat consilierul guvernatorului BNR.

FOCUS PE INDUSTRIE, NU AGRICULTURĂ Cât despre performanţa bună din agricultură, care a ţinut România pe linia de plutire, Adrian Vasilescu a avertizat că nu în agricultură trebuie să ne punem speranţele, ci în industrie: „Eu cred că s-a exagerat puţin cu agricultura. E adevărat că în trimestrul III am avut o creştere cu 22% a agriculturii, însă problema esenţială este că a mers industria. Agricultura nu poate susţine o creştere economică. Industria poate”.



12