Miercuri, la sediul DIICOT din București, s-au prezentat pentru audieri alți oameni de fotbal care au făcut parte din Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) în perioada 2010-2012, după ce marți au răspuns la întrebările procurorilor Patrițiu Abrudan (fost arbitru și fost vicepreşedinte al FRF), Iuliu Mureșan (președintele clubului CFR Cluj) și Cornel Șfaițer (președintele clubului FC Botoșani), toți fiind citați în calitate de martori.
„M-au întrebat ce s-a discutat în Comitetele Executive, ce hotărâri s-au luat. Ce m-au întrebat procurorii, eu am răspuns. M-au întrebat de alte probleme, dar de milion nu. M-au întrebat de baza de la Buftea, de cea de la Mogoșoaia, de cum se proceda în Comitetele Executive. Oricum, dacă nu era Mircea Sandu nu se făceau cele două baze. Așa e în România când faci bine. Eu zic că Mircea Sandu a făcut bine, a făcut și baza de la Buftea, și de la Mogoșoaia”, a declarat, la ieșirea de la audieri, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Tot miercuri au mai dat declaraţii la DIICOT Marian Rusen și Paul Costaș.
„Trebuie să merg la audieri joi dimineață, dar nu am nicio emoţie. Pentru mine nu este niciun fel de problemă. Ştiu că s-a făcut totul din banii veniţi de la UEFA şi cu acordul Federaţiei. S-a creat o Comisie pentru aceste lucrări din care au făcut parte preşedintele, un inginer, trezorierul. În Comitetul Executiv, s-a supus votului construirea bazei de la Buftea. Era normal să fim de acord cu construirea bazei pentru că era utilă pentru jucători. Cu cât mai multe astfel de baze, cu atât mai bine. Nu-mi mai aduc aminte exact la cât a fost evaluată lucrarea, dar ştiu că am fost informaţi. Dacă au greşit, să plătească, dacă nu, să fie sănătoşi”, a spus Ștefan Stana, membru în Comitetul Executiv FRF ca reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a.
FIICA LUI MIRCEA SANDU AR FI ȘI EA IMPLICATĂ!
DIICOT strânge probe pentru un dosar în care sunt investigate infracţiuni de delapidare şi spălare de bani. Punctul central al investigaţiilor este reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, situată la Buftea. Se pare că preţul total al investiţiei, de 3,5 milioane de euro, a fost umflat. Baza a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter.
Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, din care costurile de proiectare s-au ridicat la 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din Occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.
De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat, în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.
Construcţia bazei a fost încredinţată firmei SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată de Sharon Zaid Hanan. Oferta firmei a sosit cu doar patru zile înainte de semnarea contractului. Oficialii FRF au susţinut ulterior că, după inaugurare, baza a fost administrată în mod oficial de Mircea Sandu.
Vor fi citaţi la audieri, deocamdată în calitate de martori, toţi membrii Comitetului Executiv din perioada 2010-2012, însă fostul preşedinte al FRF nu a fost chemat încă de procurori. Surse judiciare susțin că suma de aproximativ un milion de dolari care ar fi fost delapidată de la FRF ar fi fost rulată prin conturile fiicei lui Mircea Sandu, Raluca, iar o parte dintre bani ar fi fost externalizată prin firme off-shore. Sumele delapidate ar fi fost scoase în mod ilegal din FRF prin firme off-shore, prin proceduri evazioniste sau prin societăţi-fantomă. Anchetatorii au probe că, în perioada 2010-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat prin care s-a urmărit însuşirea sumei de peste un milion de dolari provenite din finanţarea FRF de către FIFA. Banii ar fi fost băgaţi într-un „proces de reciclare”, fiind transferaţi succesiv prin conturile mai multor persoane şi firme. Faptele vizate în anchetă sunt de spălare de bani şi delapidare.
„Nu ştiu nimic din toate astea, urmează să vedem documentele de la DIICOT. Acum nu am ce comenta. Sunt lucruri pe care încearcă să le facă ăştia care sunt acum pe la federaţie, să-mi pună în cârcă anumite lucruri şi ştiu eu de ce. În primul rând, sunt bani privaţi atraşi personal de mine, în al doilea rând, sunt bani care au fost investiţi în baza unei licitaţii, deşi federaţia nu trebuia să facă licitaţie, iar în al treilea rând, aceşti bani au fost controlaţi de FIFA sau de UEFA, depinde de unde au venit. Deci, nu a intrat un ban din toată activitatea asta de atragere de fonduri în buzunarul meu sau în vreun cont al meu. Sunt lucruri care se încearcă pe mai multe planuri; dacă nu s-a putut să mi se dea în cap pe o anumită direcţie, caută acum pe altă parte. Ăştia de la federaţie se vor feri să spună că ei au făcut plângerea pentru că mai apoi mă pot întoarce împotriva lor cu denunţ calomnios. Probabil că mă vor cita şi pe mine, dar trebuie să facă dovada că fata mea a spălat bani prin contul ei sau prin off-shore-uri”, a declarat Mircea Sandu pentru news.ro.
Citește și: