Banii europeni nu vor să vină în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criză de idei? Boc a găsit alt ţap ispăşitor

Banii europeni nu vor să vină în România

Administrație 30 Mai 2011 / 00:00 560 accesări

ÎNCĂ UN CONTROL. După ce au controlat pe fondurile europene punând agenţiile regionale de dezvoltare sub bagheta ministerelor, guvernanţii portocalii vor să pună şi prefecţii „apolitici“ în ecuaţia alocării fondurilor comunitare, de parcă traseul banilor europeni nu era şi aşa suficient de complicat. Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, în faţa prefecţilor, că este nevoie de trezirea la realitate a autorităţilor locale care au proiecte europene şi nu le implementează la timp. „Sunteţi oameni care puteţi influenţa în bine mersul acestor lucruri. Nu puteţi da dispoziţii primarilor, dar puteţi să cereţi explicaţii, puteţi informa opinia publică cu privire la stadiul derulării diverselor proiecte de pe raza judeţului pe care îl reprezentaţi“, le-a spus Boc prefecţilor. Emil Boc a precizat că nu sunt probleme cu proiectele contractate, în valoare de 12,9 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro disponibile, dar problema se regăseşte la plăţile către beneficiar, care înseamnă absorbţia efectivă a banilor europeni. „Îngrijorător este că rambursările efective, ce înseamnă lucrări realizate, sunt numai în valoare de 0,9 miliarde de euro, deci sub un miliard de euro. Iar prefinanţările - care se dau atunci când s-a contractat proiectul, acea finanţare până-n 30% trimisă în cont - sunt de 1,5 miliarde de euro“, a spus premierul, adăugând că este nevoie de accelerare şi de simplificarea birocraţiei acolo unde mai există sau de trezirea la realitate a autorităţilor locale care au proiecte şi nu le implementează la timp. Boc a uitat probabil să tocmai Guvernul se face vinovat de birocraţie şi de faptul că fondurile europene nu ajung în timp util la autorităţile locale.

LICITAŢII FRAUDATE?. Boc le-a atras atenţia prefecţilor să supravegheze cu toată seriozitatea desfăşurarea licitaţiilor care se realizează pe bani europeni. Repetând papagaliceşte afirmaţiile lui Traian Băsescu, Boc a precizat că neregulile pot duce chiar la pierderea în totalitate a banilor de la UE. Atotpriceputul Boc a insinuat chiar că reprezentanţii administraţiilor locale nu ar şti ce ar trebui să facă pentru atragerea fondurilor, în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu face decât să împiedice autorităţile să primească banii de la UE. Chiar în condiţiile în care legislaţia în domeniul achiziţiilor publice din România a fost modificată şi răsmodificată, blonda de la palatul Victoria, care a contribuit considerabil la îngroparea României, a vorbit tot despre fraudarea licitaţiilor în domeniu. Ea a spus chiar că există o foarte mare tentaţie de a frauda licitaţiile, iar acest fenomen durează de mult timp. Ministrul Elena Udrea a adăugat că şi mediului privat îi convine acest sistem, pentru că fiecare încearcă să-şi găsească persoana cu care să poată lucra din cadrul autorităţilor contractante şi nu este interesat să dea în vileag fenomenul.

REORGANIZARE ADMINISTRATIVĂ. Un alt subiect repus pe tapet de premier a fost cel privind reorganizarea administrativă. El a spus că fără reforma administraţiei şi reorganizarea administrativă, România nu va mai putea avea acces la fonduri europene din anul 2013. „Nu facem reorganizare administrativă, nu primim bani de la UE. Ne place să stăm în actuala structură pe care o avem din 1968, vom fi în continuare neperformanţi, clientelari ca structură administrativă şi incompatibilă cu cea din Europa“, a mai spus premierul. Subiectul reformei administrative a fost dezbătut din nou de Boc, probabil în speranţa că guvernarea portocalie va demonstra cât de important e un referendum care, cel mai probabil, ar trebui organizat odată cu viitoarele alegeri, în scopul de a deturna atenţia opiniei publice, la fel cum s-a întâmplat şi la prezidenţialele din 2008.



12