Banii pentru IMM-uri nu trebuie să ajungă la întreprinderile mari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Banii pentru IMM-uri nu trebuie să ajungă la întreprinderile mari

Economie 17 Mai 2018 / 17:10 501 accesări

Fondurile programului de susţinere a internaţionalizării IMM-urilor nu trebuie să ajungă la întreprinderile mari, este de părere preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. "Prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, Guvernul României doreşte să modifice dispoziţiile art. 5 din OUG nr. 8/2017 în sensul eliminării pentru beneficiari a condiţiei de a se încadra în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr.346/2004privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, prin modificarea propusă, orice societate care este înregistrată conform Legii societăţilor nr. 31/01990, cu modificările şi completările ulterioare, poate fi beneficiar al programului, indiferent de mărimea întreprinderii sau de cifra de afaceri. Or, întreprinderile mari au suficientă forţă de a-şi externaliza activităţile, în condiţiile în care numai 7% dintre microîntreprinderi au putut avea anul trecut astfel de activităţi", a explicat joi Jianu, într-o conferinţă de specialitate. Acesta a apreciat ca pozitivă lărgirea ariei de beneficii a programului către start-up-uri şi întreprinderi inovative.

CNIPMMR consideră că păstrarea condiţiei pentru beneficiarii programului de a se încadra în categoria IMM-urilor este esenţială pentru promovarea serviciilor şi produselor oferite de acestea. În lipsa acestei condiţii, există riscul ca din bugetul programului cea mai mare parte să ajungă la marile companii.

Din analiza participării IMM-urilor la acţiuni de internaţionalizare, se observă că 92,18% dintre întreprinderile mici şi mijlocii cu vârsta sub 5 ani nu au participat în 2017 la niciun târg, expoziţie sau misiune economică în străinătate. „Propunem dezvoltarea programului prin acordarea posibilităţii organizaţiilor de tip „umbrelă” - patronate, asociaţii ale mediului de afaceri, camere de comerţ - de a fi beneficiare ale alocaţiilor financiare nerambursabile, prin acordarea unei subvenţii de minimum 500.000 de lei, în scopul asigurării participării cu stand colectiv pentru minimum 10 beneficiari”, a spus Florin Jianu.

În acest fel, se asigură posibilitatea pentru IMM-uri să participe la târguri, expoziţii şi misiuni economice în străinătate cu un stand colectiv, în special pentru start-up-uri care nu au experienţa şi resursele necesare. Preşedintele CNIPMMR consideră că, în acelaşi timp, se pot păstra şi reprezentările IMM-urilor de către ministerele de resort, concomitent cu prezenţa individuală, acolo unde acest lucru este posibil.

Taguri articol


12