Alegătorii democraţi din Carolina de Sud au votat, sîmbătă, pentru a-şi desemna candidatul care să reprezinte Partidul Democrat în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Senatoarea de New York Hillary Clinton, care a cîştigat alegerile primare din New Hampshire şi Nevada, a obţinut 27% dintre voturi, clasîndu-se pe locul secund, după senatorul de Illinois Barack Obama, cîştigător a 55% din voturile exprimate, fiind urmaţi de fostul senator de Carolina de Nord John Edwards, clasat al doilea în Iowa şi al treilea în celelalte state.
Lupta dintre Hillary Clinton şi Barack Obama este deschisă, după ce fiecare a cîştigat pînă acum două runde de vot. A fost ultimul test electoral pentru democraţi înaintea scrutinului din 5 februarie, cînd 20 de state, printre care şi cele mai importante, New York şi California, vor vota pentru a-şi desemna candidaţii la Casa Albă. Carolina de Sud este primul stat din “Sudul profund” care s-a pronunţat în complexul proces electoral american. Este şi primul stat cu o comunitate de culoare numeroasă care merge la vot. Circa 30% din populaţia Carolinei de Sud este de culoare, iar această comunitate reprezintă peste jumătate din electoratul democrat. Deşi, în discursul său de mulţumire, Barack Obama a spus că diferenţele rasiale nu contează, sondajele arată că a obţinut peste 80% din sufragiile electoratului de culoare. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrîngerea şi se va concentra acum pe marile state New York şi California, unde deţine un avans confortabil în sondaje.
Factorul rasial s-a instalat în centrul rivalităţii dintre Barack Obama şi Hillary Clinton, după triumful senatorului de culoare, o victorie care ar putea fi însă cu touă tăişuri. Barack Obama a obţinut o proporţie onorabilă din voturilor albilor (24%), mai puţin însă decît John Edwards (39%), născut în acest stat şi decît Hillary Clinton (36%). Senatorul de Illinois rămîne o persoană ce reuneşte voturilor tuturor comunităţilor. Albii din Carolina de Sud, un stat foarte conservator, votează în general pentru republicani, iar 96% dintre cei 445.000 de alegători care au votat în 19 ianuarie, la primarele republicane, au fost albi. De altfel, Barack Obama, a cărui ambiţie este să reconcilieze America, pradă diviziunilor rasiale şi politice, a avut grijă să nu îşi transforme rasa în subiect de campanie. La nivel naţional, Barack Obama este creditat cu 63% dintre voturile persoanelor de culoare, iar Hillary Clinton cu 13%, potrivit unui sondaj Wall Street/NBC. Barack Obama urmează să meargă în alte două state din sud cu o comunitatea de culoare importantă: Georgia şi Alabama. Această strategie comportă şi riscuri. Dacă vrea să obţină învestitura democrată, nu este în interesul său să fie catalogat drept „candidatul de culoare”.
Alegerile pentru viitorul preşedinte american deturnează în mod obişnuit atenţia de la unul dintre ultimele discursuri despre starea naţiunii ale actualului lider de la Washington. Preşedintele Bush va avea luni seară una dintre ultimele şanse de a ocupa prim-planul scenei politice americane. Acesta va încerca să îşi convingă patrioţii, tentaţi să îl creadă depăşit şi să se concetreze mai mult pe campania pentru alegerea succesorului său, că trebuie să conteze în continuare pe el în cele 12 luni care i-au mai rămas la Casa Albă. Într-un discurs consacrat în mare parte economiei, preşedintele Bush va pleda pentru punerea în aplicare rapidă a planului său de relansare care a făcut obiectul unui rar acord politic în urmă cu cîteva zile, în contextul în care SUA se confruntă cu ameninţarea recesiunii. Preşedintele va lăuda, probabil, soliditatea economiei naţionale şi liberul-schimb. Politica externă, despre care va vorbi pe larg în a doua parte a discursului, rămîne apanajul preşedintelui. Provocările în acest domeniu rămîn importante: Irakul, ce va rămîne dosarul principal al administraţiei sale, conflictul israeliano-palestinian, dificultăţile din procesul de stabilizare a Afganistanului, programele nucleare iranian şi nord-coreean, crisparea din relaţiile cu Rusia, turbulenţele din Pakistan, răspîndirea terorismului sau încălzirea climatică. După discurs, George W. Bush riscă să piardă, din nou, atenţia marelui public, deturnată spre alegerile primare republicane din Florida, cu o miză foarte mare.