Barack Obama a vorbit la telefon cu Papa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama a vorbit la telefon cu Papa

Externe 13 Noiembrie 2008 / 00:00 492 accesări

Preşedintele ales al SUA a discutat telefonic, marţi, cu Papa Benedict al XVI-lea, pe care l-a sunat pentru a-i mulţumi pentru felicitările adresate după alegerea sa. Anunţul a fost făcut miercuri, de purtătorul de cuvînt al Vaticanului. Potrivit lui Federico Lombardi, ”Obama l-a sunat marţi pe Papa Benedict al XVI-lea”. Acest apel se înscrie în seria discuţiilor telefonice ale preşedintelui ales către şefii de state ai planetei. Papa i-a trimis o telegramă de felicitare lui Obama, în care a salutat evenimentul istoric reprezentat de alegerea sa. După alegerile din SUA, presa italiană a subliniat prudenţa Vaticanului faţă de alegerea lui Obama din cauza poziţiilor prea liberale ale acestuia. Obama este favorabil dreptului la avort şi uniunilor civile pentru cuplurile homosexuale.

Pe de altă parte, se relatează că preşedintele Obama ar putea anula, în scurt timp de la preluarea funcţiei, unele dintre cele mai controversate dispoziţii ale administraţiei Bush, inclusiv restricţiile privind cercetarea în domeniul celulelor-stem, relatează CNN. Echipa de tranziţie a lui Obama analizează sute de dispoziţii ale administraţiei Bush, potrivit co-preşedintelui acestei echipe, John Podesta. ”Mare parte din activitatea preşedintelui are de-a face cu Congresul, de exemplu stabilirea bugetului şi a legislaţiei, în timp ce acţiunile executive aparţin doar preşedintelui”, a explicat Martha Kumar, din cadrul Proiectului de Tranziţie de la Casa Albă. Ridicarea restricţiilor din timpul administraţiei Bush în domeniul cercetării medicale este aşteptată de bolnavii cronici de diabet, Parkinson sau afecţiuni ale coloanei vertebrale. Pe site-ul său de campanie, Obama declarase că sprijină crearea de celule-stem din embrioni creaţi în vederea tratamentelor de fertilizare in vitro. Alte măsuri care urmează a fi revizuite sînt legate de planificarea familială şi avorturi.

Deocamdată, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor imigranţilor ilegali din SUA au anunţat marţi că vor organiza un marş, la 21 ianuarie, la Washington, la o zi după învestirea în funcţie a preşedintelui ales, pentru a cere o reformă a legii imigraţiei. Modificarea legii imigraţiei fusese susţinută în Senat de Barack Obama, care a participat la negocierile finale asupra textului, la fel ca adversarul său din alegerile prezidenţiale, senatorul republican de Arizona, John McCain. Cei mai duri republicani din Congres s-a opus în două rînduri, în 2006 şi în 2007, acestei reforme care ar fi permis legalizarea prezenţei celor 12 milioane de imigranţi ilegali din SUA. Probema imigraţiei a fost trecută în timpul campaniei prezidenţiale pe plan secund, prioritară fiind ieşirea din criza financiară şi economică din SUA.

Costurile tranziţiei către administraţia preşedintelui american ales Barack Obama sînt estimate la circa 12 milioane de dolari şi implică angajarea a circa 450 de persoane, a declarat co-preşedintele echipei de tranziţie, John Podesta. În această perioadă vor fi cele mai stricte reguli aplicate vreodată, care vor interzice donaţiile din partea lobbyştilor federali către fondul de tranziţie. Potrivit lui Podesta, Congresul a alocat, cum se obişnuieşte, fonduri de tranziţie în valoare de 5,2 milioane de dolari, restul venind din partea micilor donatori. Suma maximă pentru o contribuţie individuală este de 5.000 de euro, numele donatorilor fiind făcute publice în fiecare lună. Podesta a precizat că numele membrilor Cabinetului vor fi anunţate personal de preşedintele ales, iar ale posturi vor fi făcute publice de şeful cancelariei prezidenţiale, Rahm Emanuel. El a menţionat că, în privinţa componenţei Cabinetului, Obama încearcă să constituie un grup divers din punct de vedere geografic, rasial, al genului, cît şi al apartenenţei la un anumit partid politic.



12