Barack Obama are strămoşi germani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama are strămoşi germani

Externe 06 Iunie 2009 / 00:00 527 accesări

Chiar înaintea vizitei pe care preşedintele american se pregătea să o facă în Germania, specialiştii americani în genealogie au demonstrat, fără niciun dubiu, că Barack Obama are strămoşi germani. Genealogii au încercat să determine provenienţa numelui Wolfley, despre care se ştia că aparţinuse mai multor generaţii de strămoşi de-ai lui Barack Obama. Au studiat registre parohiale din întreaga Europă, numite pe vremea aceea ”Registre ale sufletelor”, postate acum pe Internet. Au dat de un anume Johann Conrad Woelflin, născut pe data de 29 ianuarie 1729, în Beisgheim, un mic oraş de lîngă Stuttgart, care a emigrat în America, în 1750. Acesta a luat numele de Wolfley şi s-a stabilit în Pennsylvania. Johann Conrad era veriga lipsă, cel de-al şaselea stră-străbunic al actualului preşedinte. Barack Obama nu este singurul preşedinte american care are origini germane. Cel mai cunoscut este, fără îndoială, Dwight D. Eisenhower.

Pînă la vreo reacţie oficială a liderului de la Casa Albă, acesta a vizitat, vineri, lagărul de concentrare din Buchenwald, în estul Germaniei. Barack Obama a fost însoţit în vizita sa de cancelarul german, Angela Merkel şi de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, originar din România şi supravieţuitor al lagărului de la Buchenwald, unde tatăl său a murit alături de alte 56.000 de persoane. Barack Obama este primul preşedinte american care vizitează lagărul de la Buchenwald şi s-a întîlnit cu un grup de studenţi din oraşul învecinat, numit Jena, care se aflau lîngă gardul de la intrarea în lagăr, pe care era inscripţionat sloganul cinic ”Fiecare primeşte ce merită”. Barack Obama, Angela Merkel, Elie Wiesel, cărora li s-a adăugat şi preşedintele Comitetului Internaţional al Prizonierilor de la Buchenwald-Dora, francezul Bertrand Herz, au depus cîte un trandafir alb la monumentul ridicat în memoria tuturor victimelor lagărului.

Barack Obama s-a deplasat, apoi, cu elicopterul la Dresda, la aproximativ 200 de kilometri la est de Buchenwald, un oraş distrus de aviaţia anglo-americană la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, unde preşedintele american a avut o serie de discuţii oficiale cu Angela Merkel. ”Ne-am gîndit că este important să vizitez Buchenwald în timpul acestei călătorii”, a explicat Barack Obama, care va merge, astăzi, pe plaja din Normandia în Franţa, pentru a participa la festivităţile ce marchează 65 de ani de la debarcarea aliaţilor. ”Sînt legat personal de acest lagăr”, a explicat preşedintele american, amintind că unchiul său, Charlie Payne, a participat la eliberarea unui lagăr anexat celui din Buchenwald, în 1945. De altfel, Charlie Payne, în vîrstă de 84 de ani, i se va alătura lui Barack Obama la ceremoniile din Franţa. Vineri seara, Barack Obama a vizitat Spitalul Militar American din Landstuhl, în vestul Germaniei, unde sînt îngrijiţi soldaţii armatei americane răniţi în Afganistan sau Irak.



12