Barack Obama cere Guvernului rus să combată corupţia şi să respecte regulile democraţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama cere Guvernului rus să combată corupţia şi să respecte regulile democraţiei

Externe 08 Iulie 2009 / 00:00 445 accesări

Preşedintele SUA a cerut, marţi, Guvernului rus să combată corupţia şi să asigure respectarea dreptului în economie, în cadrul unui important discurs pe tema relaţiilor americano-ruse, susţinut la Moscova. Liderul de la Casa Albă a cerut Rusiei să respecte regulile statului de drept şi ale democraţiei, adăugînd că SUA vor ca Rusia să fie puternică, paşnică şi prosperă. ”Istoria ne arată că guvernele care se află în serviciul poporului supravieţuiesc şi prosperă, nu guvernele care se află doar în serviciul propriei lor puteri. Guvernele care reprezintă voinţa poporului lor riscă mult mai puţin să-şi pună în pericol, să-şi terorizeze cetăţenii sau să declare război altora. Guvernele care promovează respectul faţă de statul de drept, care se supun controlului în tot ceea ce fac şi care autorizează existenţa de instituţii independente sînt parteneri comerciali mai fiabili”, a continuat Obama.

În discursul menit să prezinte perspectiva relaţiilor dintre cele două ţări, Obama a expus multitudinea de interese comune şi domenii posibile de cooperare. Preşedintele SUA a făcut apel la Rusia să se alieze eforturilor americane în faţa provocărilor nucleare reprezentate de Iran şi Coreea de Nord. ”America vrea să reducă răspîndirea armelor nucleare şi să împiedice folosirea acestora. Este responsabilitatea noastră, noi care sîntem cele două cele mai mari puteri nucleare mondiale. Nici America, nici Rusia nu au nimic de cîştigat într-o cursă a armelor nucleare în Asia de Est sau Orientul Mijlociu. De aceea trebuie să ne unim eforturile pentru a împiedica Coreea de Nord să devină o putere nucleară şi pentru a împiedica Iranul să obţină arma atomică”, a spus el. Pe de altă parte, Obama a afirmat că Moscova trebuie să respecte suveranitatea Georgiei şi a Ucrainei, doi aliaţi ai SUA care doresc să adere la NATO. ”Suveranitatea statelor este piatra de temelie a ordinii internaţionale. În acelaşi fel, toate statele trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă conducătorii, ele trebuie să aibă dreptul de a trăi în interiorul unor frontiere sigure şi dreptul de a-şi conduce propria politică externă. Acest lucru este valabil pentru Rusia, aşa cum este şi pentru SUA. Orice sistem care abandonează astfel de drepturi duce la anarhie. De aceea, acest principiu trebuie să se aplice tuturor ţărilor, inclusiv Georgiei şi Ucrainei”, a accentuat Obama, afirmînd că ”ideea sferelor de influenţă aparţine secolului al XIX-lea”.

Mic dejun tradiţional rusesc, cu Putin

Barack Obama şi premierul Rusiei, Vladimir Putin, au făcut în sfîrşit cunoştinţă, marţi dimineaţă, în apropiere de Moscova, cu ocazia unui mic dejun tradiţional rusesc. În reşedinţa lui Putin din Novo Ogarevo, cei doi demnitari au iniţiat întîlnirea printr-un mic dejun specific rusesc, înainte de formala strîngere de mînă în faţa camerelor de luat vederi. Preşedintele american l-a felicitat pe Putin pentru ”activitatea extraordinară în calitatea de preşedinte” şi pentru rolul actual de prim-ministru. ”Avem o excelentă oportunitate de a pune baze solide relaţiilor ruso-americane. Nu sîntem de acord în toate privinţele, dar avem consultaţii în interesul poporului rus şi celui american”, a spus Obama. Totodată, acesta i-a promis premierului rus că în viitor va ţine cont într-o mai mare măsură de preocupările ruseşti legate de scutul antirachetă. SUA intenţionează să desfăşoare, în Europa de Est, elemente ale unui scut antirachetă pentru a bloca eventuale atacuri lansate de Iran sau Coreea de Nord. Americanii doresc să amplaseze un radar în Cehia şi zece rachete interceptoare în Polonia. Moscova, simţindu-se ameninţată, a manifestat în repetate rînduri ostilitate faţă de acest proiect, în pofida tentativelor americane de a linişti Rusia.

La rîndul său, Vladimir Putin i-a declarat liderului de la Washington: ”Asociem numelui dumneavoastră speranţele dezvoltării relaţiilor”. Fostul lider de la Kremlin a pregătit o atmosferă care să fie cît mai mult pe placul oaspetelui american - ospătari în costume tradiţionale ruseşti şi samovar, ouă cu caviar, îngheţată cu cireşe etc. În ultimele zile, Obama lăudase activitatea lui Dmitri Medvedev, iar despre Putin declarase că încă este influenţat de mentalitatea fostului Război Rece. Micul dejun, care a durat două ore, pare să fi dat rezultate. La final, un oficial de rang înalt de la Casa Albă şi-a exprimat convingerea că ”premierul Putin este un om al prezentului, cu privirea îndreptată spre viitor”.

Obama glumeşte în legătură cu Alaska

Preşedintele american a mulţumit ironic Rusiei pentru că a vîndut ieftin Alaska, teritoriu bogat în petrol, SUA. În anul 1897, ţarul Alexandru al II-lea a vîndut Alaska, SUA, cu 7,2 milioane de dolari aur, adică aproximativ 1,9 cenţi un acru. Tranzacţia este considerată de ruşi o ruşine naţională, în special după ce a devenit clar că provincia este bogată în petrol. Moscova avea nevoie de bani în perioada respectivă. ”Destinele noastre sunt legate, dar rămîne atît de mult potenţial nefructificat”, a declarat preşedintele american. El a afirmat că schimburile dintre Rusia şi SUA trebuie să crească de la nivelul actual de circa 36 de miliarde de dolari pe an, care nu reflectă potenţialul adevărat al relaţiilor economice. ”Am spus că am făcut progrese, dar luaţi în considerare acest lucru: schimburile totale dintre cele două ţări sînt de numai 1% din comerţul nostru cu restul lumii, un procent care a rămas practic neschimbat din timpul Războiului Rece. Pentru a obţine un viitor mai bun, va trebui să muncim, trebuie să promovăm transparenţa, responsabilitatea şi supremaţia legii, de care depind investiţiile şi creşterea economică”, a declarat Obama.



12