Barack Obama evocă posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama evocă posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism

Externe 22 Mai 2009 / 00:00 472 accesări

Preşedintele SUA şi-a reiterat, joi, intenţia de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, evocînd posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism. Într-un decret semnat la 22 ianuarie, Barack Obama şi-a luat anagajamentul de a închide Guantanamo pînă la 22 ianuarie 2010. El şi-a reiterat, joi, acest angajament, în pofida controverselor generate de acest subiect. De asemenea, Obama s-a exprimat împotriva înfiinţării unei comisii independente care să investigheze practicile din perioada preşedinţiei lui George W. Bush. Totuşi, preşedintele american s-a declarat hotărît să cureţe ”bazarul” lăsat de predecesorul său.

Unu din şapte dintre cei 534 de deţinuţi deja eliberaţi de la închisoarea din Guantanamo a revenit la activităţi militante sau teroriste, ceea ce arată un nivel de recidivism de 14%, potrivit unui raport al Pentagonului. Concluziile raportului ar putea susţine argumentele criticilor care au avertizat împotriva transferului sau eliberării prizonierilor, ca parte a planului preşedintelui american de a închide centrul de detenţie pînă în luna ianuarie. Doi oficiali din cadrul administraţiei, care au solicitat anonimatul, au spus că raportul întîrzie să fie publicat din cauza unor angajaţi ai Departamentului Apărării, îngrijoraţi că documentul ar putea nemulţumi Casa Albă, într-un moment în care congresmeni democraţi încep să aibă îndoieli privind planul lui Obama de a închide centrul de la Guantanamo. Printre cei 74 de foşti prizonieri care şi-ar fi reluat activităţile teroriste, 29 au fost identificaţi pe baza numelui de către Pentagon, inclusiv 16 al căror nume a fost dezvăluit pentru prima dată în raport. Pentagonul susţine că restul de 45 nu pot fi numiţi din motive de securitate naţională şi strîngere de informaţii. În raport, Pentagonul a confirmat că doi foşti prizonieri de la Guantanamo ale căror activităţi teroriste fuseseră anterior menţionate se întorseseră într-adevăr în luptă. Este vorba despre Said Ali al-Shihri, un lider al ramurii yemenite a al-Qaida, suspectată că ar fi comis, anul trecut, un atac sîngeros cu bombă la Ambasada SUA din Sana, capitala Yemenului şi Abdullah Ghulam Rasoul, un comandant taliban din Afganistan, cunoscut şi sub numele de Mullah Abdullah Zakir. Însă, potrivit experţilor în terorism, rata de recidivism de 14% este mult mai scăzută decît cea a deţinuţilor din SUA, care poate ajunge chiar la 68%, la trei ani după eliberare.

Între timp, un suspect de terorism de la închisoarea Guantanamo va fi transportat în SUA, pentru a fi judecat într-un tribunal civil. Ahmed Khalfan Ghailani, care este suspect că a participat la complotul privind bombardarea ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, va fi primul deţinut de la Guantanamo care va fi judecat în SUA. Oficialii, care au vorbit sub protecţia anonimatului deoarece anunţul nu a fost făcut oficial, au declarat că acesta va fi judecat la New York, unde se desfăşoară, de obicei, procesele pentru infracţiuni internaţionale, inclusiv pentru bombardarea ambasadelor, dar nu au specificat cînd anume se va întîmpla acest lucru. Ghailani a fost capturat în Pakistan, în 2004 şi transportat la Guantanamo în 2006.

Taguri articol


12