Barack Obama îşi continuă turneul în Europa cu summit-ul NATO de la Strasbourg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama îşi continuă turneul în Europa cu summit-ul NATO de la Strasbourg

Externe 04 Aprilie 2009 / 00:00 528 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, a sosit, vineri, la Strasbourg, pentru a participa la un summit NATO ce va fi dominat de situaţia din Afganistan, continuîndu-şi turneul inaugural în Europa, după summit-ul G20 de la Londra. El a fost primit, în cursul dimineţii, la Strasbourg, de către preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, apoi, la prînz, la Baden-Baden, de către cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul primelor sale întrevederi bilaterale cu cele două gazde ale summit-ului, înainte de a lua cina cu omologii săi din NATO.

În timp ce o manifestaţie de amploare împotriva summit-ului este prevăzută pentru astăzi, ciocniri violente au avut loc, începînd de joi, la Strasbourg, între poliţie şi militanţii anti-NATO, soldate cu rănirea unui fotograf german. Circa 9.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în acest oraş. Între discuţiile referitoare la criza mondială care s-au desfăşurat joi, la Londra, la summit-ul G20 şi cele la fel de austere care vor avea loc mîine, la Praga, cu UE, summit-ul NATO se anunţă a fi pentru Obama ca o reuniune de familie mai relaxată, chiar dacă subiectele de pe ordinea de zi sînt serioase. La dineul de la Baden-Baden, liderii ţărilor aliate discută despre relaţiile tentionate pe care le întreţine NATO cu Rusia. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a amintit joi că relaţiile au atins punctul critic vara trecută, cu ocazia războiului ruso-georgian. În opinia acestuia, Rusia şi NATO au însă avantajul de a colabora în domenii unde au interese comune, precum terorismul, Afganistanul şi pirateria. Principalul subiect va fi însă stabilizarea Afganistanului, unde NATO a trimis din 2003 trupe, fără a putea să diminueze atacurile din ce în ce mai numeroase ale talibanilor şi ale aliaţilor reţelei al-Qaida. În cazul unui eşec în faţa talibanilor, implicaţiile ar fi grave şi ar afecta, de asemenea, credibilitatea NATO. Preşedintele Obama a propus, săptămîna trecută, o nouă strategie, făcînd apel la o mobilizare generală, civilă, dar şi militară, a comunităţii internaţionale, pentru a susţine Guvernul preşedintelui Hamid Karzai, în condiţiile în care alegeri prezidenţiale trebuie să aibă loc în august, în Afganistan. Jaap de Hoop Scheffer a contrazis, joi, predicţiile celor care afirmă că viitorul NATO este în joc în Afganistan. El a recunoscut totuşi că maniera în care NATO va acţiona va avea un impact asupra viitorului său, Alianţa avînd în această ţară 61.000 de militari. Acest aspect va fi dezbătut în această dimineaţă, din moment ce reprezentanţii NATO trebuie să reflecteze asupra noilor provocări strategice faţă de care Alianţa va trebui să se adapteze, precum războiul cibernetic, securitatea aprovizionării cu energie şi consecinţele schimbărilor climatice.

”Al-Qaida reprezintă o ameninţare mai gravă pentru Europa decît pentru SUA”

Preşedintele Barack Obama a apreciat vineri, la Strasbourg, că reţeaua teroristă al-Qaida reprezintă o ameninţare mai gravă pentru Europa decît pentru SUA. ”Din cauza proximităţii bazelor sale din Afganistan şi Pakistan, este mai probabil ca al-Qaida să lanseze un atac terorist grav în Europa decît în SUA”, a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy. Acesta, la rîndul său, a explicat că ”Franţa este în Afganistan pentru a combate terorismul şi fanatismul”. El a declarat că Franţa, care şi-a suplimentat contingentul din Afganistan anul trecut, nu intenţionează să trimită mai alţi militari, însă este pregătită să facă mai multe pentru a forma poliţia şi jandarmeria afgană, în domeniul afganizării.

Preşedintele american a mai avertizat ţările europene să nu se aştepte ca Washingtonul să lupte singur împotriva terorismului, cerînd o mai mare implicare a europenilor în operaţiunile militare. ”Această strategie va avea o dimensiune militară, iar Europa nu trebuie să se aştepte ca SUA să poarte singure această sarcină. Este o problemă comună şi necesită un efort comun”, a spus Obama.



12