Barack Obama s-a întâlnit cu liderul opoziţiei siriene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama s-a întâlnit cu liderul opoziţiei siriene

Externe 15 Mai 2014 / 00:00 489 accesări

Preşedintele american s-a întâlnit cu şeful opoziţiei siriene, Ahmad Jarba, a anunţat Casa Albă într-un comunicat în care nu s-a făcut nicio referire la armele cerute de rebeli administraţiei de la Washington pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Barack Obama s-a alăturat unei reuniuni între Ahmad Jarba şi consilierul pentru Securitate Naţională Susan Rice, a precizat Executivul american, într-un comunicat. Cu ocazia acestei întrevederi, cei doi oficiali americani au repetat că Bashar al-Assad şi-a pierdut legitimitatea pentru a conduce Siria şi nu are loc în viitorul ţării. Preşedintele Obama a salutat abordarea constructivă a coaliţiei opoziţiei siriene şi a făcut apel la un Guvern care să-i reprezinte pe toţi sirienii.

Casa Albă a dat doar asigurări că Ahmad Jarba a adresat mulţumiri părţii americane pentru ajutorul neletal acordat, în valoare de 287 de milioane de dolari, şi nu a făcut nicio referire la cererea liderului opoziţiei siriene ca SUA furnizeze arme antiaeriene pentru ca aceasta din urmă să lupte împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Ahmad Jarba a pledat miercurea trecută, în cadrul unei întrevederi la Departamentul de Stat, ca SUA să trimită arme forţelor de opoziţie. Administraţia Obama, foarte reticentă la orice angajament militar direct în Siria, se teme ca armele de război să nu ajungă în posesia unor organizaţii jihadiste rebele care luptă împotriva armatei siriene.

Pe de altă parte, emisarul special al Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, a declarat după ce şi-a prezentat demisia că “situaţia din Siria este foarte dificilă, dar nu disperată şi nu există motiv de a renunţa la acţiuni”. Lakhdar Brahimi s-a adresat presei după prezentarea ultimei expuneri la Consiliul de Securitate ONU, reunit cu uşile închise. Acesta a refuzat să fixeze priorităţile succesorului său, dar a subliniat că ceea ce s-a făcut la Geneva trebuie să rămână în centrul eforturilor de pace. Comunicatul de la Geneva prevede o tranziţie politică în Siria, dar cele două tabere nu au reuşit, în cursul negocierilor care au avut loc în lunile ianuarie şi februarie, sub egida lui Brahimi, să ajungă la un acord asupra mijloacelor de punere în aplicare a acesteia. Fostul emisar a apreciat ca fiind interesant planul sugerat de Iran în cursul ultimei sale vizite la Teheran şi care conţine patru puncte: încheierea unui armistiţiu, formarea unui Guvern de unitate naţională, revizuirea Constituţiei, care ar limita puterile preşedintelui, şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative. “Iranienii erau pregătiţi, dacă acest plan ar fi fost acceptat de Consiliul de Securitate, să încerce să întârzie alegerile prezidenţiale siriene de la 3 iunie, dar este târziu de-acum”, a explicat Brahimi. Întrebat dacă are de transmis vreun mesaj poporului sirian, el şi-a prezentat din nou scuze pentru eşecul misiunii sale de mediere. Cei trei ani de conflict au provocat moartea a cel puţin 150.000 de persoane, iar circa zece milioane de civili strămutaţi trăiesc un coşmar.



12