Preşedintele american intenţionează să sporească autoritatea Consiliului Naţional de Securitate (NSC), care va putea elabora strategii într-un mare număr de domenii interne şi internaţionale, relatează ”Washington Post”. ”Lumea în care trăim s-a schimbat atît de dramatic în acest deceniu, încît organizaţiile create pentru a îndeplini un anumit set de criterii nu mai sînt foarte utile”, a declarat consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, James L. Jones, fost general de Marină. El a precizat că intenţionează să controleze întregul proces şi să devină principala sursă de recomandări de securitate naţională pentru Obama, eliminînd ”canalele secundare” care le-au permis uneori miniştrilor sau vicepreşedintelui american să influenţeze unilateral deciziile politice în timpul administraţiei Bush.
Noua structură a NSC va fi prezentată într-o directivă prezidenţială şi un document de aplicare elaborat de Jones şi va permite extinderea influenţei Consiliului dincolo de zona tradiţională a politicii externe, transformînd NSC într-un organism mult mai flexibil, a afirmat Jones. NSC va avea direcţii separate care vor trata domenii specifice secolului XXI - securitate informatică, energie, schimbări climatice sau infrastructură, multe dintre atribuţiile Consiliului pentru Securitate Internă - creat de Bush după atacurile de la 11 septembrie - urmînd să fie preluate sub conducerea Consiliului. Mulţi dintre preşedinţii americani au adoptat, în prima parte a mandatului, directive privind funcţionarea NSC. Deşi legea de înfiinţare din 1947 defineşte structura acestuia - care îi include pe preşedinte, vicepreşedinte şi secretarii de Stat şi al Apărării -, fiecare preşedinte a modificat statutul NSC, în funcţie de necesităţi. În ultima perioadă, la şedinţele acestuia au participat şi directorul CIA, şeful Statului Major Interarme sau chiar secretarul Trezoreriei.
Extremiştii islamişti din Marea Britanie, cea mai importantă ameninţare pentru SUA
Agenţia americană de informaţii l-a avertizat pe preşedintele Barack Obama că extremiştii islamişti din Marea Britanie reprezintă cea mai importantă ameninţare pentru securitatea internă a SUA şi a lansat o operaţiune vastă pe teritoriul britanic, informează “Sunday Telegraph”. Scopul operaţiunii de amploare din Marea Britanie constă în prevenirea unui atac similar celor de la 11 septembrie 2001, care ar putea fi lansat de pe teritoriul britanic. Conform CIA, cea mai probabilă sursă a unui viitor atac asupra SUA ar putea fi extremişti pakistanezi născuţi în Marea Britanie, care intră în SUA în baza programului Visa Waiver. Informările prezentate lui Obama detaliază şi o intensificare dramatică a operaţiunilor de spionaj americane în Marea Britanie, unde CIA a recrutat un număr record de informatori în rîndurile comunităţii pakistaneze, pentru a-i supraveghea pe cei 2.000 de suspecţi de terorism identificaţi deja de serviciile de informaţii britnaice.
Surse din cadrul serviciilor britanice de informaţii au afirmat că patru din zece operaţiuni ale CIA avînd ca scop prevenirea unor atacuri în SUA se concentrează asupra unor obiective aflate în Marea Britanie. Un fost ofiţer CIA, care i-a oferit consiliere lui Obama, a declarat că CIA şi-a intensificat eforturile în ianuarie, după ce atacurile de la Mumbai au scos în evidenţă ameninţarea prezentată de grupul militant Lashkar-e-Taiba, care dispune de o reţea importantă de susţinători în Marea Britanie. Surse de la Londra şi Washington au afirmat că în ultimul an şi jumătate CIA şi-a dezvoltat, în Marea Britanie, o reţea fără precendent pe teritoriul unui stat aliat, avînd ca principal scop lupta împotriva al-Qaida.