Barack Obama, visul devenit realitate al SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barack Obama, visul devenit realitate al SUA

Externe 21 Ianuarie 2009 / 00:00 507 accesări

Peste două milioane de persoane s-au adunat, marţi, la Mall, imensa esplanadă din faţa Memorialului Abraham Lincoln din Washington, pentru a asista la învestitura primului preşedinte de culoare al SUA. Barack Obama, în vîrstă de 47 de ani, a depus jurămîntul pe Biblie şi a devenit al 44-lea preşedinte al SUA, succedîndu-i la Casa Albă lui George W. Bush. El a jurat pe aceeaşi Biblie folosită şi de modelul său, Abraham Lincoln, preşedintele care a abolit sclavia. Obama a depus jurămîntul mai tîrziu cu cinci minute decît ora prevăzută, dar Constituţia prevede că mandatul lui începe la prînz, ora locală, chiar şi fără să fi depus jurămîntul. Cu puţin timp înainte, vicepreşedintele Joe Biden a depus, la rîndul său, jurămîntul, în timpul unei ceremonii marcate de rugăciuni spuse de controversatul pastor Rick Warren, de un miniconcert susţinut, printre alţii, de Aretha Franklin, Yo-Yo Ma şi Yithzak Perlman şi de un poem de Elizabeth Alexander.

”America este pregătită să conducă din nou”, a asigurat noul preşedinte Barack Obama, în discursul de învestire. ”Către toate popoarele şi guvernanţii care ne privesc acum, din cele mai mari capitale pînă în micul sat din Kenya unde s-a născut tatăl meu: să ştiţi că America este prietena fiecărei ţări şi a fiecărui om, care caută un viitor al păcii şi demnităţii şi sîntem gata să conducem din nou”, a spus el. Preşedintele a făcut aluzie la cei opt ani de guvernare Bush care au lezat imaginea SUA. Obama a vorbit despre ”părinţii fondatori, ale căror idealuri există în continuare în lume”. Obama a promis să nu renunţe la aceste idealuri din oportunism politic şi a refuzat să facă alegerea între securitate şi idealuri. Abordînd subiectul profundei crize cu care se confruntă ţara sa şi întreaga lume, Barack Obama a afirmat că ”economia SUA este grav slăbită, consecinţă a lăcomiei şi a iresponsabilităţii unora, dar şi a incapacităţii noastre colective de a face alegerile necesare pentru a ne pregăti ţara de o nouă eră. O ţară nu poate prospera mult timp favorizîndu-i numai pe cei mai prosperi. Starea economiei noastre cere o acţiune îndrăzneaţă şi rapidă şi vom acţiona, nu numai pentru crearea de locuri de muncă, ci şi pentru a pune bazele creşterii”.

Bye, Bye Bush, Hello Barack

Noul preşedinte american l-a însoţit pe predecesorul său, George W. Bush, la elicopter, ca primă etapă a întoarcerii a acestuia în Texas. Apoi, Barack Obama a participat la o paradă pînă la Casa Albă, în sunetul numeroaselor fanfare. George W. Bush a îndeplinit ritualul de a lăsa în Biroul Oval, înainte de a pleca, un bilet succesorului său, a anunţat, marţi, purtătoarea sa de cuvînt, Dana Perino, care nu a dat detalii despre conţinutul mesajului lăsat în sertarul biroului Resolute, la fel cum a procedat Bill Clinton pentru el şi tatăl lui Bush, George H.W. Bush, pentru Clinton. Totuşi, ea a menţionat că mesajul este asemănător celui făcut de Bush după alegerea lui Barack Obama şi anume faptul că un capitol nou şi extraordinar urmează să se deschidă pentru acesta şi că îi transmite cele mai bune urări de reuşită. Şi Ronald Reagan i-a dat ultimele recomandări lui George H. W. Bush: ”Nu-i lasaţi pe curcani să vă doboare!”.

Învestitura preşedinţilor americani, tradiţia respectată de toţi şefii de stat de la George Washington pînă în prezent, a avut loc în aer liber, în pofida frigului din capitala federală americană. Preşedinţii depun jurămîntul pe terasa din vestul clădirii Capitoliului, începînd cu 1981. Ronald Reagan a fost cel care a cerut ca ceremonia să aibă loc acolo şi nu în partea de est a Capitoliului, aşa cum era tradiţia stabilită de preşedintele Andrew Jackson, în 1829. Reagan a vrut să depună jurămîntul cu faţa spre California, stat al cărui guvernator a fost înainte de a fi preşedinte. Următorii preşedinţi, George H.W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush i-au urmat exemplul nu pentru a aduce un omagiu Californiei, ci pentru că în această parte se află esplanada care poate primi mulţimi uriaşe.

Fast în plină criză, de dragul schimbării

Ceremonia de învestitură a lui Barack Obama, estimată la un cost total de 170 de milioane de dolari, a fost finanţată parţial de companii incluse în programul financiar de salvare, relatează ABC News. ”Nu persoanele care au donat sume de 20 şi 50 de dolari au fost cele care l-au propulsat pe Obama”, a declarat Massie Ritsch, din cadrul Center for Responsive Politics. ”Sînt persoane care au dat fiecare circa 50.000 de dolari. Directori, celebrităţi, elita elitelor”, a adăugat oficialul. Din cel mai mare grup de donatori fac parte companii incluse recent în planul financiar de salvare, în pofida recentelor probleme. Cei care au lucrat în domeniul financiar au reuşit totuşi să strîngă circa şapte milioane de dolari pentru inaugurare. O mare parte din bani au venit din partea unor angajaţi şi companii precum Microsoft, Google şi DreamWorks Animation, potrivit Center for Responsive Politics. Directorul Microsoft, Steven Ballmer şi soţia sa, Connie, au dat cîte 50.000 de dolari. La fel şi co-fondatorul Microsoft, Bill Gates şi soţia sa, Melinda.

Cuplul prezidenţial şi-a încheiat această zi plină printr-o suită de baluri, tradiţie constantă de la care un singur preşedinte a derogat în 1789. Barack şi Michelle Obama, invitaţi de onoare la zece baluri oficiale, au trebuit să schiţeze cîţiva paşi de dans, răspunzînd astfel entuziasmului admiratorilor lor. George W. Bush a îndeplinit ritualul de a lăsa în Biroul Oval, înainte de a pleca, un bilet succesorului său, a anunţat, marţi, purtătoarea sa de cuvînt, Dana Perino, care nu a dat detalii despre conţinutul mesajului lăsat în sertarul biroului Resolute, la fel cum a procedat Bill Clinton pentru el şi tatăl lui Bush, George H.W. Bush, pentru Clinton. Totuşi, ea a menţionat că mesajul este asemănător celui făcut de Bush după alegerea lui Barack Obama şi anume faptul că un capitol nou şi extraordinar urmează să se deschidă pentru acesta şi că îi transmite cele mai bune urări de reuşită. Şi Ronald Reagan i-a dat ultimele recomandări lui George H. W. Bush: ”Nu-i lasaţi pe curcani să vă doboare!”.

Michelle Obama, pregătită să devină o Primă Doamnă modernă şi dinamică

Michelle Obama, prima femeie de culoare care va îndeplini rolul Primă Doamnă în SUA, are puterea de a influenţa sensul identităţii naţionale, orientarea curentelor de modă, acţiunile de caritate şi percepţia femeilor de culoare şi a familiilor lor. Beneficiind de ajutorul unui consilier pentru a-şi stabili agenda publică, Michelle Obama s-a concentrat pe probleme legate de creşterea şomajului şi consolidarea legislaţiei pentru combaterea discriminării la locul de muncă. De profesie avocat şi fost membru în consiliul de administraţie al unui spital, Michelle Obama a declarat ferm că cele două fiice ale sale vor fi principala ei prioritate, deşi echipa de consilieri o va ajuta să se implice în diferite cauze care au revenit prin tradiţie Primelor Doamne. Ea a intervenit deja în conversaţiile publice pe site-ul YouTube şi prin e-mail, exprimîndu-şi preferinţa pentru designerii americani şi anunţîndu-şi intenţia de a folosi mărci şi produse accesibile pentru adaptarea Casei Albe la nevoile familiei, în această perioadă de criză. În timp ce Laura Bush s-a ocupat de alegerea tacîmurilor sau porţelanului potrivit pentru diferite dineuri organizate la Casa Albă, Michelle Obama va delega probabil această responsabilitate, concentrîndu-se pe probleme de un interes mai general. Cu experienţa sa în organizarea comunităţii, Michelle Obama doreşte să facă din Casa Albă o instituţie mai accesibilă pentru americanii de rînd, luînd în considerare organizarea unor picnicuri şi dineuri de stat cu participarea comunităţii locale.

Michelle Obama a sosit, marţi dimineaţă, la Casa Albă, îmbrăcată într-o rochie şi un mantou din brocart asortate, ţinuta purtînd semnătura stilistei americane de origine cubaneză Isabel Toledo. Potrivit cotidianului ”Women\'s Wear Daily”, Michelle Obama a ales tot un creator de modă de origine cubaneză, Narciso Rodriguez şi pentru compleul în culorile negru şi crem pe care l-a purtat, duminică, la concertul de la Lincoln Memorial. Michelle Obama, care nu poartă pălărie şi a cărei rochie dreaptă şi mulată pe corp era ornată cu un model din lame, i-a îmbrăţişat pe soţii Bush şi i-a oferit un cadou Laurei Bush, înainte de a intra, marţi, în Casa Albă, împreună cu soţul ei, ce a purtat un costum negru, cămaşă albă şi cravată roşie. Foarte preocupată de ţinutele sale, Michelle Obama a preferat, în numeroase rînduri, ţinute realizate de creatori avangardişti.

Taguri articol


12