Iubitorii de artă care nu au vizitat, încă, insolita expoziţie de tapiserie „Bărbaţi în arta textilă românească”, mai au la dispoziţie doar o zi, pentru a face un periplu în această lume fascinantă. În ciuda ideilor preconcepute, potrivit cărora arta ţesutului este apanajul femeilor, cei nouă expozanţi, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, demonstrează contrariul. Pentru cunoscători nu este, însă, nimic neobişnuit, invocându-se câteva nume ilustre, precum artistul francez Jean Lurcat, care a revoluţionat arta tapiseriei în secolul al XX-lea şi însuşi Pablo Picasso. Protagoniştii ineditei expoziţii - Daniel Bălănescu, Traian Şt. Boicescu, Ion Deac Bistriţa, Vasile Dobre, Gheorghe Gogescu, Vintilă Mihăescu, Mihai Moldovanu, Alexandru Dan Liviu Roşeanu şi Nicolae Zîmbroianu - au demonstrat că sunt maeştri ai artei firului.
Un loc important în cadrul expoziţiei îl constituie lucrarea „Vânătoare”, realizată de Alexandru Dan Liviu Roşeanu, care, prin tematică şi câmpul narativ, creează o punte între lumea Evului Mediu şi contemporaneitate.
Tapiseria a apărut în Evul Mediu, îndeplinind, pe lângă funcţia estetică, şi una practică: aceea de „a ţine cald” în castelele reci ale artistocraţiei. Una dintre cele mai faimoase tapiserii, cunoscută din perioada medievală, este „Dama cu licornul”. Arta ţesutului apare abia în secolul al XVI-lea, când artiştii nu mai apelează la ajutorul meşterilor ţesători, ci se aşază ei înşişi la gherghef. În secolul al XX-lea, francezul Jean Lurcat a repus în drepturi tapiseria, aducând-o la strălucirea de altădată.
Expoziţia „Bărbaţi în arta textilă românească” este organizată de Muzeul de Artă Constanţa, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.