Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y

Monden 25 Noiembrie 2013 / 00:00 358 accesări

Două gene ale cromozomului Y sunt suficiente pentru ca reproducerea să fie posibilă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, astfel că bărbaţii nu ar mai avea nevoie de acest cromozom pentru a fi fertili. Oamenii de ştiinţă au distrus practic ultimul simbol al bărbăţiei în ADN - cromozomul Y -, considerând că ar putea fi eliminat definitiv.

Studiul efectuat de o echipă de cercetători ai Universităţii din Hawaii arată că şoarecii pot avea urmaşi de sex masculin cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro. Studiul ar putea ajuta la un moment dat pe bărbaţii infertili care au cromozomul Y deteriorat. Fiecare persoană are, în mod normal, o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Cromozomul Y este prezent la bărbaţi, care au un cromozom X şi un cromozom Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. Dacă oricare dintre cei doi cromozomi X ai femeii se combină, în timpul fertilizării, cu cromozomul X al bărbatului, fătul va avea sexul feminin. Dacă, în schimb, unul dintre cromozomii X ai femeii se combină cu cromozomul Y al bărbatului, sexul copilului va fi masculin.

La şoareci, cromozomul Y conţine în mod normal 14 gene distincte, unele fiind prezente în peste 100 de copii. Echipa de la Universitatea din Hawaii a arătat că şoarecii modificaţi genetic cu un cromozom Y având doar două gene se dezvoltă normal. Aceşti şoareci sunt în mod normal infertili, dar analiza a arătat că este posibil să aibă urmaşi când cromozomul Y este limitat la doar două gene, cu ajutorul reproducerii asistate. Şoarecii ar produce doar spermă de bază, dar ar putea avea urmaşi cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro (FIV), numită injectare cu spermatidă rotundă. Puii rezultaţi în urma cercetării au fost sănătoşi şi au trăit o viaţă normală. Cele două gene necesare au fost Sry, care determină caracterele specifice genului masculin, şi Eif2s3y, care este implicată în primele etape ale producerii spermei. Concluzia este că ar putea fi posibil să fie eliminat cromozomul Y dacă rolul acestor gene poate fi reprodus prin alte mijloace, dar o lume fără bărbaţi ar fi dezechilibrată şi... ştiinţifico-fantastică.

Taguri articol


12