Cei mai mulți dintre bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu riști, nu câștigi”, conform rezultatelor unui studiu al PsihoTrafiQ. Documentul citat de Mediafax arată că șoferilor incluși în acest segment le place să vadă cât de aproape pot conduce față de mașina din fața lor și să-i șicaneze pe ceilalți participanți la trafic. "Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv", realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psihologul Ionel Simionca, de la Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră (PsihoTrafiQ), "scoate în evidență nevoia de risc, de adrenalină și de senzațional a bărbaților atunci când se află la volan, iar indicatorii arată că aceștia adoptă un comportament mult mai agresiv decât femeile, neanticipând riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce", se precizează într-un comunicat citat de agenția Mediafax.
Studiul arată că 88% dintre bărbații cu vârste cuprinse în intervalul 18-25 de ani și 70% dintre cei de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloanele de mașini. Prin comparație, femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic. În schimb, tinerii se expun unui risc mai mare decât persoanele mature, explicațiile specialiștilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei.
La studiu au răspuns 127 de șoferi, dintre care 74,8% erau bărbați și 25,2% - femei. Dintre aceștia, 48% aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 26% - 25-40 de ani, 18,9% - 45-60 de ani și 7,1% - peste 60 de ani.