UH OH! Vine un moment când toți analiștii economici, inclusiv cei care-ți sunt fani, se simt nevoiți să dea în tine, dragă bancherule. Și asta pentru că avansul creditului de consum, care tinde spre 20% în 2016, este extrem de îngrijorător. „Bancherii au revenit la prima dragoste, creditul de consum. Boom-ul este cât se poate de îngrijorător, deoarece vine pe fondul încetinirii creditării în baza programelor guvernamentale. Totodată, cifrele îndatorării le depășesc cu mult pe cele ale creșterii economice“, spune analistul Dragoș Cabat. El este de părere că BNR nu are voie să nu se îngrijoreze - „Un avans puternic al creditului pentru consum este un drum rapid către dezechilibre macroeconomice accentuate“. Și, ca nu cumva să crezi că-i glumă, iată ce zice însăși banca centrală - stocul creditelor de consum în lei acordate populației a atins în mai un nou maxim istoric, ajungând la 34,5 miliarde lei, în creștere cu 10% față de anul trecut. Iar iunie a fost a doua cea mai bună lună din 2016 pentru acest segment.
OOPS! Amuzant este ce se întâmplă în cealaltă tabără bancară, a mult iubitei creditări imobiliare. Piața s-a blocat. Complet. Surse diverse din mediul bancar, citate de foarte multă lume, confirmă că, în iulie, numărul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe este foarte, foarte apropiat de zero. De altfel, încă de-acum o lună și jumătate, bancherii au început să insinueze că vor scădea avansurile (majorate în bloc, ca protest, după adoptarea legii dării în plată). Din păcate pentru ei, au căzut în propria cursă. Se pare că cererile de micșorare a avansului au fost transmise către „mamele“ din străinătate, dar, ce să vezi, aprobarea întârzie, căci piața din România, în lumina legii DIP, are risc mare să se devalorizeze (e de așteptat ca prețurile apartamentelor și caselor să scadă - wee!).
SCHIMBARE DE MACAZ După cum spuneam, situația e atât de gravă încât și partenerii mass-media cu state vechi și lobbyiștii afiliați mediului bancar aruncă săgeți. „În 2016, tinerii ar fi trebuit să înțeleagă că mobilitatea este mult mai importantă decât să fii prins toată viața de un credit ipotecar (Prima Casă, evident)“, scrie Radu Georgescu, pe republica.ro, portal pe care mai scrie și consilierul BNR Adrian Vasilescu. Și avocatul Gheorghe Piperea remarcă ironicul situației - „Oare se schimbă macazul, mai ales acum, când cel care spunea că legea DIP omoară Prima Casă și duce la falimentul suveran al României (Bogdan Olteanu - n.r.) e un pic reținut în arest la domiciliu? Personal, aș opri de urgență programul guvernamental, un produs la fel de toxic ca împrumutul în franci elvețieni și o bombă cu ceas pentru orice guvern vine în decembrie“.