Barroso şi-a prezentat programul politic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Barroso şi-a prezentat programul politic

Externe 04 Septembrie 2009 / 00:00 306 accesări

Preşedintele Comisiei Europene (CE) a trimis joi priorităţile programului său pentru următorii cinci ani tuturor grupurilor politice din Parlamentul European. Fostul premier portughez, candidat la un nou mandat la conducerea CE, care pînă în prezent nu are niciun contracandidat, a primit deja susţinerea unanimă a celor 27 de Guverne din UE. Jose Manuel Barroso are, totuşi, în continuare, nevoie de undă verde din partea Parlamentului European (PE), unde conservatorii, din rîndul cărora face parte, nu deţin majoritatea, fiind necesar să găsească aliaţi. Criticii acestuia îl acuză că a reacţionat cu întîrziere la criza financiară şi că s-ar lăsa influenţat de ţările mari din blocul european. Jose Manuel Barroso va merge să îşi prezinte programul în faţa grupurilor parlamentare la 8 şi 9 septembrie. Deputaţii europeni vor vota, ulterior, eventuala sa realegere, dar aceştia intenţionează să exercite mai multă influenţă asupra programului său în viitor. Acest vot ar putea să aibă loc în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, prevăzută între 14 şi 17 septembrie. Însă, preşedinţii grupurilor politice din PE urmează să ia o hotărîre în această privinţă pînă la 10 septembrie.

Jose Manuel Barroso a pledat pentru „ Europă ambiţioasă” în programul său pe următorii cinci ani. „Îmi voi dubla eforturile pentru o Europă ambiţioasă, o Europă care să plaseze cetăţenii în centrul proiectului său strategic şi să promoveze valorile şi interesele europene în lume”, afirmă acesta. Totodată, preşedintele Comisiei Europene s-a declarat mîndru de activitatea purtătorilor de cuvînt ai instituţiei, replicîndu-i astfel premierului italian, care îi criticase dur. Silvio Berlusconi, a ameninţat cu blocarea activităţilor Consiliului European, după ce un purtător de cuvînt al CE a criticat politica Romei în materie de imigraţie. CE ar fi cerut, din nou, clarificări din partea Italiei în privinţa politicii faţă de imigranţi. Purtătorul de cuvînt Dennis Abbott a criticat decizia Italiei de expulzare către Libia a 70 de imigranţi africani găsiţi la bordul unei ambarcaţiuni în Marea Mediterană.

Imigraţia este un subiect sensibil pe agenda viitoarei Comisii Europene. Din luna octombrie se preconizează adoptatera unui pachet legislativ la nivel european pentru reglarea acestei probleme. Nu numai Italia, ci şi Franţa şi Spania s-ar putea confrunta cu eventuale sancţiuni din partea CE. De exemplu, autorităţile franceze au expulzat 17.350 de imigranţi clandestini în primul semestru al anului 2009, obiectivul pentru întregul an fiind de 27.000, a anunţat ministrul Imigraţiei, Eric Besson. În aceeaşi perioadă, au fost acordate 104.827 de permise de rezidenţă, cu 0,7% mai mult decît anul trecut. Cu 18.658 de solicitări de azil, Franţa se menţine pe primul loc la nivel european la acest capitol. În schimb, numărul permiselor de rezidenţă acordate pe criterii profesionale este în scădere cu 1,8% de la 18.249 la 17.927. În scădere sînt şi permisele de rezidenţă acordate pentru reîntregirea familială, de la 51.835 la 47.911 (minus 7,6%).



12