Baseball pentru unitate și toleranță, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Jackie Robinson Day”, pentru întâia oară sărbătorită în România

Baseball pentru unitate și toleranță, la Constanța

Sport 15 Aprilie 2017 / 14:57 1769 accesări

În Sâmbăta Mare, pe stadionul Portul din Constanța a avut loc un meci de baseball între echipa militarilor americani de la Baza Militară NATO din Mihail Kogălniceanu și naționala de baseball a României. Un eveniment în premieră pentru Constanța, în care s-a celebrat „Jackie Robinson Day” la baseball, zi organizată pentru prima dată în țara noastră. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la București și a Federației Române de Baseball și Softball. Sâmbătă s-au împlinit 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale.

De altfel, înaintea meciului, au vorbit pentru cei circa 400 de spectatori prezenți pe stadionul Portul primarul Decebal Făgădău, ambasadorul american la București, Hans Klemm, și Andrei Mirescu, președintele Federației Române de Baseball și Softball.

„Constanța nu e doar orașul în care Ovidiu a fost exilat și nu e doar orașul care astăzi redevine a doua putere economică a României. Constanța a fost, este și va fi un oraș unic și care unește oameni. Sportul este un mijloc prin care putem fi uniți, iar la acest meci de baseball nu trebuie să uităm că noi avem sportul nostru național, oina”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

„Celebrăm astăzi mai multe evenimente. Mai întâi meciul de baseball în onoarea lui Jackie Robinson, apoi parteneriatul româno-american, care a permis desfășurarea acestui meci. Celebrăm curajul lui Jackie Robinson de acum 70 de ani. El a spart barierele de culoare, devenind primul afro-american care joacă în liga nord-americană de baseball. De atunci, Jackie Robinson a devenit un simbol al egalității și al respectului pentru drepturile minorităților. Acestea sunt valori respectate atât de România, cât și de SUA. Astăzi, la Constanța, celebrăm momentul în care Jackie Robinson a ridicat vocea pentru drepturile minorităților și pentru toleranță”, a spus ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

David Burlacu, elev la Școala Generală nr. 30 din Constanța, a intonat imnurile României și Statelor Unite ale Americii, iar Cercetași Marini din Constanța au purtat drapelurile celor două țări.

S-a trecut apoi la meciul propriu-zis, iar primarul Constanței a fost invitat să arunce prima minge! „A fost prima aruncare din viața mea la un meci de baseball și mă bucur că a avut loc la Constanța, la un meci atât de important. Această confruntare marchează un moment important din istoria baseballului din SUA, care aminteşte de sport, de unirea oamenilor, de curaj și de toleranță, totul transformându-se într-o sărbătoare. În Constanța există toleranță și oameni uniți, iar sportul e la el acasă. Ne propunem să construim din această zi un eveniment anual. Apreciez prezența atâtor constănțeni la acest eveniment, în ciuda faptului că e Sâmbăta Mare”, a declarat Decebal Făgădău.

Printre spectatorii prezenți în tribunele stadionului Portul s-au numărat foarte mulți copii și tineri, majoritatea aflându-se la primul contact cu un sport practic necunoscut în România. Tocmai de aceea, s-a luat decizia de a se utiliza varianta scurtă a jocului de baseball, de numai șapte reprize, iar pe toată durata partidei unul dintre organizatori a vorbit la microfon, explicând celor prezenți ce se întâmplă și de ce se întâmplă!

Atât jucătorii americani, cât și cei români au purtat tricouri cu numărul 42, numărul purtat de Jackie Robinson de-a lungul carierei și care ulterior a fost retras de Major League Baseball de la toate echipele, în semn de respect. La finalul meciului, care a durat circa o oră și jumătate și a fost câștigat de echipa noastră cu 7-2, Hans Klemm și Decebal Făgădău au primit din partea Federației Române de Baseball și Softball câte un tricou al fiecărei echipe, inscripționat cu numele lor și cu numărul 42, și câte o șapcă. Trofeul „Jackie Robinson” a fost oferit învingătorilor de către ambasadorul SUA în România.

Spectatorii prezenți la meci au avut parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, răcoritoare și multă bunădispoziție. A existat și un restaurant mobil, la care toți spectatorii au putut găsi câte ceva pe gustul lor, de la friptură și Coca-Cola la... mici și bere!

CINE A FOST JACKIE ROBINSON

Partida organizată la Constanța a sărbătorit împlinirea a 70 de ani de la acceptarea în liga americană de baseball (Major League Baseball) a primului jucător de culoare, Jackie Robinson, care a devenit un simbol al egalităţii, corectitudinii, dreptăţii şi fair-play-ului, spărgând barierele discriminării rasiale. „Numărul 42” a debutat pentru formația Brooklyn Dodgers în 1947, iar 15 aprilie este „Jackie Robinson Day”. Jackie Robinson s-a născut pe 31 ianuarie 1919 și a decedat pe 24 octombrie 1972. A fost unul dintre cei mai buni jucători de baseball din lume, cu un record de 197 de baze, reușind un total de 1.518 hituri și 947 de run-uri.

În ziua de 15 aprilie, iubitorii acestui sport obișnuiesc să poarte tricouri de baseball inscripționate cu numărul 42, pe care l-a purtat Jackie Robinson pe teren de-a lungul carierei sale la Dodgers. Jackie Robinson, care este omagiat în fiecare an, pe 15 aprilie, de către Major League Baseball, a fost inclus în „Baseball Hall of Fame” în anul 1962. Ulterior, numărul 42 a fost retras, nici o echipă din Major League nemaialocând acest număr, în semn de respect. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă în lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi toleranţei.

Taguri articol


12