CORECT... PENTRU UNII Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie şi criticile pe care le aduce presei, politicienilor şi câtorva instituţii au declanşat un val de reacţii. Şi nu e prima oară. Ieri, a venit rândul lui Traian Băsescu să-şi dea cu părerea în privinţa raportului cu pricina. În opinia lui, raportul este unul corect şi „a fost interpretat politic şi nesincer chiar de către oficialităţi”. Mergând pe principiul “statul sunt eu”, Băsescu a susţinut că afirmaţiile sale reprezintă răspunsul oficial al României. Şeful statului a explicat românilor că raportul nu a fost elaborat în urma influenţelor din ţară şi a venit cu argumentul că „românii mai pot fi păcăliţi cu televizorul, dar occidentalii se uită la faptele şi acţiunile instituţiilor”. Practic, el îi contrazice chiar pe autorii raportului, care au afirmat că s-au bazat pe „surse din ţară - guvernamentale şi neguvernamentale”. Băsescu nu a reuşit să explice un lucru: cum de s-au întărit unele instituţii ale statului, DNA, ANI, CSM, Parchet, din moment ce „atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat”?
ACUZE Şeful statului a „tradus” şi paragrafele referitoare la presă, susţinând că prin raport nu se impune o lege a presei, ci o cenzură sub incidenţă penală. Numai că astfel de soluţii există în dreptul comun, aşa încât tragem concluzia că preşedintele sugerează noi sancţiuni penale aşa cum erau în timpul comunismului. În ce priveşte menţionarea celor doi miniştri „suspectaţi de corupţie” şi amintiţi de raport, Băsescu a cerut eliminarea lor, dar demonstrând că CE este arma sa împotriva Guvernului: „Cei de la Bruxelles nu înţeleg de ce, dacă ai doi politicieni suspecţi, să îi numeşti miniştri. Ce, nu mai sunt şi alţi politicieni care să ocupe posturile respective?”. El îi numeşte pe politicienii cu dosare penale drept “potenţiali infractori”, uitând că într-o astfel de situaţie se află şi el. Apropo, oare de ce nu l-a luat nimeni la întrebări pe Băsescu şi de ce nu a avut CE vreo obiecţie când era şi el suspect (şi chiar mai mult de atât!) în dosarul “Flota” şi a candidat şi a fost ales preşedinte? Am mai menţiona că, în discursul său, Băsescu şi-a exprimat clar dorinţa ca CSM să sugereze procurorul general al României şi procurorul şef al DNA, deşi pe timpul Monicăi Macovei îşi dorea cu totul altceva.
REACŢII În replică, premierul Victor Ponta a declarat că \"nici vorbă\" să renunţe la miniştrii vizaţi în raportul MCV, atâta timp cât nu există o decizie definitivă a unei instanţe împotriva acestora. Liderul PNL Crin Antonescu îl întreabă pe Băsescu: \"De ce nu a demisionat şi domnia sa, care a stat sub acuzare şi a avut dosare mult mai grave? Sigur, unele dintre ele s-au închis la scurt timp după ce a devenit preşedinte. De-aia nu demisionează\". Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) i-a scris CE că realitatea presei este cu totul alta în România şi că mai mulţi jurnalişti din ţara noastră au fost ţinte ale atacurilor din partea unor instituţii din sistemul judiciar, că libertatea de exprimare a acestora a fost îngrădită, iar jurnaliştii au fost ameninţaţi prin intermediul DNA sau ANI. APTR ţine să precizeze că aceste persecuţii au un singur motiv, şi anume atitudinea ostilă şi critică la adresa preşedintelui Băsescu.