Băsescu - trei cereri de demisie în două mandate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Onoarea, "defectul" care-i lipsește președintelui

Băsescu - trei cereri de demisie în două mandate

Eveniment 25 Iunie 2014 / 00:00 881 accesări

Parlamentul României cere astăzi, pentru a treia oară în două mandate prezidențiale, demisia lui Traian Băsescu. De data asta nu mai este vorba despre dezinformarea instituțiilor europene sau despre încălcarea Constituției - fapte a căror gravitate inițială s-au transformat în banal cotidian în regimul Băsescu. Este vorba despre acuzații care pun ștampila corupției pe Justiția românească, despre încrengături care aruncă în mocirla interlopilor instituția prezidențială, toate ieșite la iveală după ultimul scandal-monstru în care este implicată familia șefului statului - epopeea Mircea - Bercea. Evidențele îl contrazic pe Traian Băsescu, în încercarea lui disperată de a pune arestarea fratelui său pe seama independenței Justiției. Probabil că, dacă țiganii lui Bercea nu ar fi pus la dispoziția mass-media înregistrările deja celebre privind sutele de mii de dolari vehiculați pentru influențarea Justiției, nu am fi asistat niciodată la scandalul Mircea - Bercea și totul ar fi fost mușamalizat. Urmare a acestui scandal de corupție, plenul reunit al Parlamentului va dezbate astăzi forma și conținutul unei rezoluții prin care Legislativul statuează necesitatea demisiei de onoare a lui Băsescu. Cea mai ciudată poziție adoptată vizavi de rezoluție este cea a PDL, care, deși susține că este alături de PNL și se dezice public de Băsescu, nu va participa la dezbaterile și votul de azi. La nivelul județului Constanța, părerile parlamentarilor sunt împărțite. Unii sunt rezervați, alții - virulenți. Parlamentarii care reprezintă minoritățile se cramponează în neutralitate, de parcă ar trăi în Elveția. Singurul ales PDL rămas în funcție la Constanța, Christian Gigi Chiru, a anunțat că va face frumos și nu se va prezenta la muncă, așa cum i s-a ordonat. În același timp, liberalul Mihai Lupu pare că se autodenunță, afirmând că, „moral, mulți dintre noi, parlamentarii, ar trebui să plecăm acasă“.

Vă prezentăm o radiografie a declarațiilor făcute ieri, pentru Telegraf, de parlamentarii constănțeni.

Senatorul PSD Alexandru Mazăre: "Voi vota rezoluția prin care se cere demisia lui Traian Băsescu, un personaj care și-a pierdut demult orice credibilitate. Sub tutela lui, anumite instituții din Justiție cântăresc cu dublă măsură. Atunci când a fost vorba despre adversarii președintelui Băsescu, am avut parte de tot circul necesar, cu percheziții, cu mascați, iar fratele președintelui, aflat într-o situație similară cu cei percheziționați și asaltați, este tratat cu mănuși".

Deputatul PSD Eduard Martin: „Îmi este foarte greu să cred că preşedintele nu a fost informat de serviciile de informaţii despre situaţia în care se află fratele său. Traian Băsescu spune în permanenţă că are informaţii de la aceste servicii. Şi este şi normal, pentru că este şeful statului. Dar, repet, nu cred că nu ştia ce face fratele său. Scandalul din jurul preşedintelui va fi dezbătut în plenul Parlamentului, pentru că este necesar să ne implicăm. Nu ne implicăm în anchetă, dar cerem să se facă lumină în acest caz, pentru că sunt foarte multe semne de întrebare. Spre exemplu, există o acuzaţie de luare de mită chiar față de şeful DNA, Codruţa Kovesi. Lucrurile astea nu pot fi trecute cu vederea. Noi nu spunem că cineva ar fi vinovat, dar trebuie luate măsuri, pentru că nu poţi să te anchetezi singur. Printre aceste măsuri pot fi suspendarea temporară până la terminarea anchetei sau deschiderea unei anchete disciplinare. Revenind la situaţia lui Băsescu, cred că astăzi se va adopta o rezoluţie la care preşedintele trebuie să răspundă. Parlamentul nu poate să stea cu mânile în sân şi să se uite la ceea ce se întâmplă, pentru că, în acest caz vorbim de fratele preşedintelui României, nu vorbim de fratele oricui. Preşedintele României pleacă la Consiliul Europei şi închipuiţi-vă în ce situaţie va fi pusă ţara noastră acolo. Este un caz care are repercusiuni internaţionale. Traian Băsescu trebuie să-şi dea demisia după tot ce s-a întâmplat. E adevărat că nu este tutorele fratelui său, dar parcă s-au adunat prea multe în jurul său, mai ales că şi ginerele său este cercetat pentru înşelăciune. Este momentul ca Băsescu să înţeleagă că nu mai poate reprezenta România. Preşedinţia României nu este pe persoană fizică!”

Deputatul PNL Mihai Lupu: „Dacă Traian Băsescu a greşit din punct de vedere constituţional, el trebuie să plece acasă. Dar, dacă se pune problema din punct de vedere moral în cazul preşedintelui, cred că mulţi dintre noi, parlamentarii, ar trebui să plecăm acasă. Asta pentru că sunt mulţi care au dosare penale. Voi vota pentru adoptarea unei declaraţii prin care să i se ceară demisia preşedintelui, dar cu amendamentul ca şi premierul Victor Ponta să-şi dea demisia, pentru că din biroul său Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă.”

Deputatul FC Dănuţ Culeţu: „Demersul lui Călin Popescu-Tăriceanu, de a-i cere demisia preşedintelui, este în afara a tot ceea ce înseamnă Parlament. Nu are nimic în comun cu activitatea din forul legislativ al ţării. Ce face Tăriceanu este o politică dâmboviţeană, care înseamnă lichidarea adversarului. Există reglementări constituţionale privind relaţia dintre Parlament şi preşedintele ţării. Aşa că, personal, nu voi accepta să particip la o asemenea mascaradă.”

Deputatul neafiliat, membru al PMP, Florin Gheorghe: „Nu suntem în măsură să-i cerem preşedintelui demisia, mai ales că în Parlament sunt deputaţi şi senatori care au probleme cu Justiţia. Deci, nu e normal ca ei să-şi dea cu părerea despre ce ar trebui să facă preşedintele. Nu ştiu cum voi vota, dar cert este că voi discuta subiectul cu grupul deputaţilor neafiliaţi.”

Senatorul PDL Christian Gigi Chiru: „Preşedintele Traian Băsescu a demontat acuzaţiile că a colaborat cu Securitatea. Cred că şeful statului a procedat corect atunci când a stat departe de necazurile din familie. Cred că şi alţi politicieni ar trebui să-i urmeze exemplul de a nu se implica în Justiţie. În ceea ce priveşte solicitarea lui Tăriceanu de a-i cere demisia preşedintelui, cred că acesta confundă Senatul cu tarlaua personală. Nu voi participa la votul de astăzi din Parlament, din motive personale, dar, dacă aş fi fost prezent, aş fi votat „împotrivă“, pentru că este o declaraţie nepotrivită. Nici Călin Popescu-Tăriceanu şi nici Victor Ponta nu au statutul moral de a solicita o astfel de cerere.”

Deputatul PSD Mircea Dobre: „Din punct de vedere moral, cred că preşedintele trebuie să plece. Eu, dacă aş fi implicat într-o situaţie de acest gen, mi-aş da demisia. Cert este că partidele din coaliţia de guvernare vor înainta o rezoluţie preşedintelui prin care i se va cere demisia de onoare.”

Deputatul independent Mihai Tararache: „Nu vreau să comentez decât după ce mă voi consulta cu grupul deputaţilor neafiliaţi”

Deputatul PNL Victor Manea: „Azi voi susţine în Parlament voinţa celor 7,4 milioane de cetăţeni care i-au spus lui Băsescu, în 2012, că trebuie să plece acasă. Deci, voi vota declaraţia prin care i se cere să-şi dea demisia, pentru că scandalul din jurul numelui său aduce grave deservicii de imagine României.”

Deputatul PSD Cristina Dumitrache: „Cred că Traian Băsescu a fost informat despre cazul fratelui său şi de aceea mi se pare oportun să i se ceară demisia preşedintelui, pentru că scandalul din jurul familiei sale are un impact negativ asupra imaginii României. Chiar dacă Băsescu se dezice de acţiunile fratelui său, nu cred că s-au întâmplat toate acestea fără ştirea lui. Dar, sincer, nu cred că îşi va da demisia, deşi aşa ar trebui să procedeze.”

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir: „Sincer, nu îmi plac asemenea subiecte şi nici nu îmi place să le comentez. Cred că în această perioadă, până la alegerile prezidenţiale, o să tot vedem intervenţii de tot felul din partea unor politicieni care nu ar trebui să se exprime atât de des, ci ar trebui să se ocupe de problemele adevărate pe care le are România. În ceea ce priveşte posibilitatea ca preşedintele să-şi dea demisia, nu cred că se va întâmpla acest lucru. Oricum, finalul lui Traian Băsescu este foarte aproape, indiferent dacă îşi dă sau nu demisia".

Deputatul PSD Manuela Mitrea: "Voi vota așa cum va decide majoritatea și, din cele declarate până astăzi, decizia e să votăm cu toții. Asta nu înseamnă că noi putem să-l obligăm pe Traian Băsescu să-și dea demisia. Este doar un îndemn al nostru. Cred însă că i-ar face bine și președintelui să-și dea demisia în situația în care este. Ar face un bine țării. Preferam să nu avem un scandal legat de o asemenea speță. Mi se pare greu de crezut că Băsescu nu a fost informat privind relaţia dintre Bercea și fratele Mircea Băsescu".

Deputatul PSD Radu Babuș: „Cu siguranță vom vota acea rezoluție cu toții. Este o inițiativă care, însă, nu are putere juridică. Pe de altă parte, ca Parlament, nu poți rămâne impasibil atunci când se întâmplă astfel de lucruri care afectează imaginea României, pentru că nu e vorba despre imaginea țării doar în UE, ci despre imaginea ţării noastre la nivel internațional, inclusiv în parteneriatul strategic pe care România îl are cu SUA. Chiar dacă este doar o declarație politică, Parlamentul trebuie să aibă o părere vizavi de acest scandal. Nici nu ar avea cum să aibă putere juridică, pentru că este vorba despre separația puterilor în stat, dar asta e ceea ce poate face Parlamentul, să ia atitudine și să-și exprime punctul de vedere printr-o declarație politică ce va fi votată de cele două Camere. Cu siguranță nu-și va da demisia, pentru că asta a și zis”.

Deputatul PSD Mădălin Voicu: „Demisia este o chestiune personală și nu putem să-i cerem noi să-și dea demisia pentru că pur și simplu nu o va face. Asta pentru că o persoană ca Traian Băsescu nu acceptă să i se indice ce să facă. El își va juca în continuare rolul de președinte jucător. Pe de altă parte, e o chestiune formală, prin care Parlamentul spune că Traian Băsescu nu mai poate fi președinte”.

Deputatul UDTTMR Amet Varol: “Eu fac parte din grupul minorităților naționale și votăm întotdeauna după ce ne consultăm. Până acum nu avem niciun punct de vedere, pentru că nu am luat nicio decizie în acest sens. Dacă ar trebui sau nu să-și dea demisia rămâne la aprecierea președintelui, pentru că fiecare om politic trebuie să ia o astfel de decizie când se află într-o asemenea situație”.

Deputatul UDTR Iusein Ibram: „Nu cred că este cazul să votăm noi așa ceva, pentru că nu va influența cu nimic decizia lui. Este problema lui”.



12